Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

MTP Poznań: Polagra Tech, Polagra Gastro, Invest Hotel, Taropak, Polimer Tech oraz 4Print Week. Trwają targi branży gastronomicznej

Marta Danielewicz
Marta Danielewicz
Na MTP Poznań trwa sześć imprez adresowanych do branży spożywczej, gastronomicznej i opakowaniowej – Polagra Tech, Polagra Gastro, Invest Hotel, Taropak, Polimer Tech oraz 4Print Week.Przejdź do kolejnego zdjęcia --->
Na MTP Poznań trwa sześć imprez adresowanych do branży spożywczej, gastronomicznej i opakowaniowej – Polagra Tech, Polagra Gastro, Invest Hotel, Taropak, Polimer Tech oraz 4Print Week.Przejdź do kolejnego zdjęcia --->Waldemar Wylegalski
Na MTP Poznań trwa sześć imprez adresowanych do branży spożywczej, gastronomicznej i opakowaniowej – Polagra Tech, Polagra Gastro, Invest Hotel, Taropak, Polimer Tech oraz 4Print Week. Targi branży: spożywczej, gastronomicznej i opakowaniowej to nie tylko prezentacja nowości technologicznych. To także kursy robienia zdjęć kulinarnych, pokazy baristów i szkolenia kucharzy.

Do 4 października w Poznaniu potrwają Międzynarodowe Targi Technologii dla Przemysłu Spożywczego. Uczestnicy mogą zobaczyć najnowsze rozwiązania, mające pomóc w prowadzeniu restauracji, czy biznesu gastronomicznego, zobaczyć modne wyposażenie hoteli, ale także poznać innowacyjne sprzęty zapobiegające starzeniu się produktów.

– Wszystkie branże synergicznie ze sobą związane w jednym miejscu zajmują 11 pawilonów. Gościmy tysiące wystawców i mamy nadzieję, że w tych dniach MTP odwiedzi 55 tysięcy ludzi. Muszę powiedzieć, że odbywające się w weekend Smaki Regionów przyciągnęły 16 tys. osób. To jest rekord – powiedział Przemysław Trawa, prezes MTP.

W uroczystym otwarciu targów branżowych uczestniczył minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

– Polska żywność ma ogromny potencjał na eksport i skuteczną sprzedaż na świecie. Musimy więc szukać nowych rynków zbytu. Staramy się w tym temacie pomóc przedsiębiorcom, zwłaszcza małym i średnim firmom w nawiązywaniu kontaktów branżowych – zapowiedział minister.

Tegoroczną ekspozycję utworzyło blisko 100 wystawców – producentów i dystrybutorów urządzeń. Przedstawiciele sektora gastronomii mogą także wziąć udział w specjalistycznych szkoleniach, które organizatorzy targów zaplanowali wraz z partnerami targów. W tym roku część z tych spotkań będzie poświęcona budowaniu marki, zarówno własnej kucharza, jak i lokalu gastronomicznego.

Natomiast 2 i 3 października rozegra się 18. finał Kulinarnego Pucharu Polski. O tytuł „Najlepszego z najlepszych” będzie walczyć 10 drużyn, w tym zwycięzcy ubiegłorocznej edycji konkursu. Odbędą się także warsztaty odkrywające tajniki przygotowywania dobrej kawy oraz prowadzenia biznesu kawowego. Swój kunszt zaprezentuje Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów.

Nowością będą także spotkania, na których będzie można poznać magię przygotowywania zdjęć kulinarnych. Ostatniego dnia targów będziemy mogli poznać także mistrzów carvingu, którzy wezmą udział w Pucharze Polski w Carvingu, czyli sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach, układanych w intrygujące kompozycje.

Zobacz także - Targi motoryzacyjne Amber Expo 2018:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski