Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mus jabłkowy

AB
Andrzej Szozda

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • cukier do smaku,
  • słoiki,
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda. Dla przyspieszenia procesu gotowania możemy pokroić je w dowolny sposób lub nawet zetrzeć na tarce. Do wielkiego gara wlewamy wody i wkładamy jabłka. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
Cierpliwie czekamy, aż jabłka się rozpadną, po czym rozcieramy je blenderem na gładką masę. Na koniec dodajemy cukier i gotujemy jeszcze chwilę. Wrzący mus wlewamy do gorących słoików, zakręcamy je i odstawiamy do wystygnięcia. A później już tylko do spiżarni na półkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski