Składniki:
- 1 kg jabłek,
- cukier do smaku,
- słoiki,
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda. Dla przyspieszenia procesu gotowania możemy pokroić je w dowolny sposób lub nawet zetrzeć na tarce. Do wielkiego gara wlewamy wody i wkładamy jabłka. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
Cierpliwie czekamy, aż jabłka się rozpadną, po czym rozcieramy je blenderem na gładką masę. Na koniec dodajemy cukier i gotujemy jeszcze chwilę. Wrzący mus wlewamy do gorących słoików, zakręcamy je i odstawiamy do wystygnięcia. A później już tylko do spiżarni na półkę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?