Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na rynku gastronomicznym pojawił się nowy trend. Coraz chętniej korzystamy z usług restauracji bez stolików [WIDEO. GALERIA]

Maciej Badowski
Maciej Badowski
Coraz częściej zamawiane są potrawy wegańskie i wegetariańskie. Jednak nie jest to jeszcze TOP 3 ale wzrosty są bardzo istotne.
Coraz częściej zamawiane są potrawy wegańskie i wegetariańskie. Jednak nie jest to jeszcze TOP 3 ale wzrosty są bardzo istotne. fot. Wojciech Matusik/ Polska Press
Do 2025 roku rynek zamówień jedzenia online wzrośnie ponad czterokrotnie. Jedzenie z dowozem najczęściej zamawiają osoby pomiędzy 15 a 34 rokiem życia. Coraz częstszym trendem są restauracje nie skupione na obsłudze gości w lokalu.

- Kolejny rok nie zawiódł jeśli chodzi o zamawianie jedzenia online. Wzrost ponad 40 proc. i takich wzrostów możemy się spodziewać w ciągu nadchodzących 5 najbliższych lat. Rynek zamawiania jedzenia online w 2020 roku szacujemy na 1,8 mld zł- tłumaczy w rozmowie z AIP Piotr Kruszyński, prezes Pizzaportal.pl

Największą grupę zamawiających jedzenie z dostawą stanowią osoby pomiędzy 15 a 34 rokiem życia (64 proc.). Systematycznie rośnie też odsetek osób powyżej 40 roku życia, które zamawiają posiłki. Ich zamówienia są większe o kilkadziesiąt procent od średniego koszyka- wynika z raportu „Klikasz i jesz. Raport o rynku dostaw jedzenia w Polsce 2019”.

- Zauważyliśmy, że nasi klienci dojrzewają razem z nami i ta reprezentacja wiekowa przesuwa się coraz wyżej. Jest to ciekawe, ponieważ są to osoby bardziej majętne i mogące sobie pozwolić na częstsze zamawianie oraz zamawianie koszyków większych wartościowo- wyjaśnia ekspert. - Średnia wartość koszyka na naszym portalu wzrosłą w 2019 roku o ponad 5 proc. w stosunku do poprzedniego roku- dodaje.

Ponad 80 proc. internautów zamawia jedzenie z dowozem, ale nadal ponad połowa z nich dzwoni bezpośrednio do restauracji. Zamawiający, którzy odwiedzają różnego rodzaju agregatory, w 2019 roku częściej dokonywali zamówień za pomocą urządzeń mobilnych (64 proc.). Z komputera natomiast korzystało 36 proc. Zdecydowanie częściej zamawiają użytkownicy telefonów z Androidem – ich liczba jest ponad dwukrotnie wyższa niż osób korzystających ze smartfonów z systemem iOS.

Wśród zamawianych dań w dalszym ciągu króluje pizza, dania amerykańskie, azjatyckie. - Natomiast jeśli chodzi o burgery, to widzimy odwrót w stronę różnych alternatyw dla mięsa. Jednocześnie coraz częściej zamawiane są potrawy wegańskie i wegetariańskie. Jednak nie jest to jeszcze TOP 3 ale wzrosty są bardzo istotne- dodaje.

Ceny pizzy znacznie wzrosły w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Średnio za pizzę zapłacimy o 2,5 zł więcej niż w 2018 roku, czyli o 8 proc. Największy wzrost ceny o 23 proc. odnotowano w Lublinie.

- Coraz częstszym trendem są restauracje nie skupione na obsłudze gości w lokalu nazywane dark kitchen, shadow kitchen, różna nomenklatura jest używana, natomiast chodzi o lokale które są skupione wyłącznie na daniach w dostawie oraz czasami w daniach na wynos. Wierzymy, że jest to trend który będzie się rozwijał. Restauracja może być umiejscowiona w mniej eksponowanej lokalizacji, w związku z tym wszelkie koszty są niższe, do tego odchodzą koszty obsługi oraz wystroju wnętrza- prognozuje Kruszyński.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Na rynku gastronomicznym pojawił się nowy trend. Coraz chętniej korzystamy z usług restauracji bez stolików [WIDEO. GALERIA] - Strefa Biznesu

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski