Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najdroższy olej świata: Arganowy najcenniejszym

Elżbieta Podolska
Olej arganowy ma zjawiskowy smak
Olej arganowy ma zjawiskowy smak archiwum
Bez nich życie smakosza traci sens. Sałatki nie smakują, chleb znowu staje się jedynie pieczywem. Olej, a w szczególności ten rzadki i cenny - arganowy, to przyjaciel każdego miłośnika zdrowego jedzenia... A najdroższy olej świata?

Najdroższy olej świata to olej opuncjowy, ale najcenniejszym jest arganowy. Jest go tak mało, że najczęściej w sklepach pojawia się zmieszany z innymi gatunkami oleju. Jednak tylko ten czysty, sprowadzany prosto z Maroka, ma pyszny smak i właściwości zdrowotne.

Począwszy od starożytności, olej był nieodłącznym składnikiem diety większości kultur. Jest także powszechnie używany we współczesnej kuchni. Używamy mnóstwa rodzajów oleju i oliwy. Mamy w czym wybierać, ale tak naprawdę, niewiele wiemy na ten temat, szczególnie na temat oleju, który zdobywa w ostatnich latach światowe rynki - arganowego.

Wytwarzany jest z ziaren drzew arganowych, które są cenione za swoje właściwości odżywcze, lecznicze i kosmetyczne. Obecnie można je spotkać tylko na niewielkim obszarze (700-800 tys. ha) południo-wo-zachodniego Maroka.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Owoce arganu są zielone. Swoim wyglądem przypominają oliwki, jednak są nieco większe i bardziej okrągłe. W środku mają orzechy z twardą łupiną. Argan w środku posiada ponad 3 nasiona, z których wyciskany jest olej. By uzyskać litr oleju, trzeba poświęcić około 15 godzin.

- Olej arganowy charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem oraz udokumentowanymi właściwościami zdrowotnymi - mówi Paweł Mietlicki, konsul honorowy Maroko w Wielkopolsce.

Olej ten obniża poziom "złego cholesterolu", zawiera ponad 2 razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek, jest bogaty w przeciwutleniacze, ma także właściwości przeciwzapalne. Może być używany, jako suplement diety, wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na krzepliwość krwi. Polecany jest dla osób z reumatyzmem i chorobami sercowo-naczyniowymi.

Zapobiega m.in. chorobie Alzheimera i Parkinsona, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, skóry, prostaty. Świetny jest także jako kosmetyk stosowany w pielęgnacji włosów, skóry. Nawet spowalnia starzenie się. Jednak tak naprawdę nic nie pobije jego wspaniałego smaku.

Oleju arganowego nie używa się do smażenia. Najlepiej smakuje dodany do wcześniej ugotowanych lub opieczonych na ruszcie warzyw czy mięs. Jest także świetnym akcentem sałatek, pomidorów, grillowanej papryki, pieczonych warzyw, a także jako dodatek do zup i sosów, czy jako marynata do mięsa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski