Dlaczego wielkopolska biała parzona kiełbasa jest biała? Bo o jej barwie decyduje to, że wyrabiana jest z najwyższej jakości chudego mięsa wieprzowego oraz brak w składzie saletry. Wyrób ten nie jest peklowany i wykorzystuje się do jego produkcji tylko naturalne przyprawy - sól warzoną, świeżo starty pieprz czarny, czosnek i majeranek. Ten ostatni składnik, odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów w innych rejonach Polski.
Kto w Wielkopolsce produkuje najlepszą białą parzoną kiełbasę? Od lipca 2017 r. decyzją Komisji Europejskiej biała kiełbasa parzona wielkopolska dołączyła do ekskluzywnego grona produktów, których jakość i smak są gwarantowane. W 2018 roku było wydano certyfikaty 8 producentom - ich nazwy znajdziesz w galerii:
Sprawdź też: Oszukują przy sprzedaży jajek - inspekcja handlowa zrobiła kontrolę. Na co zwrócić uwagę przy wyborze jajek?
Zobacz też:
Zobacz też
POLECAMY:
Przygotowania do Wielkanocy w Gorlicach. Ferma pracuje na pełnych obrotach - zobacz wideo:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?