Najlepsza restauracja na świecie: Kopenhaska Norma

Tony Turnbull, Steve Bird
Najlepszą restauracją na świecie po raz drugi z rzędu została uznana kopenhaska Noma. Przy okazji ogłoszenia rankingu pada mit kulinarnego przewodnika Michelin.

Od lat jest to najwyższy autorytet gastronomiczny, a przyznawane przez niego gwiazdki stanowią cenny wyraz uznania. Pośród młodszych pokoleń kucharzy pojawiają się jednak głosy, że przewodnikowi Michelin zaczyna czegoś brakować.

W poniedziałek wieczorem wielu z nich dołączyło do Heston Blumenthal, Thomasa Kellera czy Alaina Ducasse'a w londyńskim ratuszu z okazji przyznania San Pellegrino World's 50 Best Restaurants Awards dla 50 najlepszych restauracji świata - wydarzenia o rosnącym prestiżu w branży gastronomicznej. Wyniki do ostatniej chwili były utrzymywane w tajemnicy, nawet najsłynniejsi szefowie kuchni nie wiedzieli z góry, które zajmą miejsce. Jednak zgodnie z oczekiwaniami po raz drugi wygrała kopenhaska Noma. W niektórych kręgach jest to odbierane nie tylko jako triumf właściciela René Redzepiego, ale także jako prztyczek w nos Michelin.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Lista 50 Best, uruchomiona dziewięć lat temu przez czasopismo branżowe, powstaje na podstawie ankiet wypełnianych przez kucharzy, autorów kulinarnych i smakoszy z całego świata. Z reguły lepiej wypadają na niej bardziej współczesne restauracje.

- Wolę być w 50 Best niż w Michelin - mówi brytyjski restaurator Mark Hix. - Michelin z upływem czasu trochę pobłądził. Do niedawna preferował pewien typ restauracji, z lnianymi obrusami, srebrną zastawą i wyszukanymi potrawami, co jest po prostu anachroniczne.

Zgadza się z nim inna osoba z branży. - Michelin się pogubił. Próbowali się zdemokratyzować, stawiając na gastropuby i restauracje etniczne, ale teraz nie wiemy, co promują. Według niego lista 50 Best jest "odważniejsza i bardziej czytelna, a poza tym wiemy, jak bardzo pokolenie internetu kocha rankingi".

- Z założenia ranking ma odzwierciedlać dany moment - mówi jeden z jurorów - więc preferuje wchodzące gwiazdy, ludzi dynamicznych. Dodaje, że placówki o bardziej ugruntowanej reputacji, takie jak Keller's The French Laundry w kalifornijskim Napa Valley, dosyć szybko zsuwają się w dół tabeli.

Na przykład najwyższe miejsce wśród restauracji francuskich, a mianowicie 11. - fachowcy przewidują dalszy awans - zajęło ascetycznie urządzone bistro moderne Le Châteaubriand. Najwyżej notowany lokal amerykański, Alinea w Chicago, słynie z kanapek z masłem orzechowym i dżemem, z pieczywem owiniętym wokół winogrona na specjalnym patyczku.

Oczywiście nie wszyscy zgadzają się z opinią, że czas Michelin minął. - Nie mówię tego jako Francuz, tylko jako kucharz - przekonuje Raymond Blanc - ale dla mnie 50 Best to nie jest autentyczna próba wytypowania najlepszych restauracji. To jest świetna zabawa i fascynująca rywalizacja, ale kiedy widzę, że tacy ludzie jak Michel Bras nawet nie załapują się do pierwszej pięćdziesiątki, to jestem trochę zaskoczony. Dla mnie naprawdę wiarygodny pozostaje Michelin i taka jest również opinia większości moich kolegów po fachu.

William Drew, redaktor naczelny czasopisma "Restaurant" będącego inicjatorem ankiety, mówi, że ranking nie jest pomyślany jako konkurencja dla Michelin. - Kucharze go lubią, bo jest to głosowanie branżowe honorujące świetne restauracje na całym świecie. Nie twierdzimy, że jest ostateczny czy obiektywny, bo to niemożliwe, i pod tym względem zasadniczo różnimy się od Michelin.

Nikt nie kwestionuje natomiast faktu, że dzięki 50 Best wiele restauracji trafia do świadomości publicznej. Claude Bosi z londyńskiego lokalu Hibiscus mówi, że dzięki debiutowi na 49. miejscu obroty wzrosły o 20 proc. Z kolei w ciągu 48 godzin po ubiegłorocznym zwycięstwie Nomy nadeszło 100 tys. próśb o rezerwację stolika.

W tym roku, dokładnie 19 kwietnia, kopenhaska restauracja Noma po raz drugi z rzędu zwyciężyła w rankingu San Pellegrino. Lokal ten słynie zwłaszcza z rzodkiewek w tzw. jadalnym mule.
Drugie miejsce zajęła restauracja El Celler de Can Roca w Gironie, trzecie Mugaritz koło San Sebastian, czwarte Osteria Francescana w Modenie, a piąte restauracja The Fat Duck we wsi Braj w angielskim hrabstwie Berkshire.

Ten ranking 50 najlepszych restauracji na świecie (właściwie jest ich sto - druga pięćdziesiątka znajduje się niejako w poczekalni) został zapoczątkowany dziewięć lat temu przez magazyn "Restaurant". W głosowaniu bierze udział 800 osób - szefowie kuchni na świecie, eksperci piszący o kulinariach oraz znani smakosze.

Głosujący muszą odwiedzić restauracje, na które głosują, w ciągu 18 miesięcy przed wydaniem swego werdyktu. I są zobowiązani głosować na restaurację ze swego regionu oraz spoza niego.
William Drew, redaktor naczelny pisma "Restaurant", powiedział z zadowoleniem, że w tym roku lista uhonorowanych restauracji obejmuje jeszcze większy niż wcześniej obszar świata. Do honorowej pięćdziesiątki weszły bowiem restauracje z tak nieopierzonych kulinarnie krajów jak Rosja i Peru.

Jednak prym na liście wiodą zdecydowanie restauracje z krajów skandynawskich. - Z serca gratulujemy panu René Redzepiemu [szefowi kuchni Noma - red.] za podołanie trudnemu wyzwaniu utrzymania pozycji numer jeden jego restauracji, co jeszcze bardziej uwypukla jego wkład w przeobrażenie kuchni nordyckiej - powiedział Drew.

- Tym, co czyni tę restaurację tak ekscytującą i wyjątkową, jest fakt, że nie ma w niej menu w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Kucharze przygotowują potrawy improwizowane z tych produktów, które akurat tego dnia zostały dostarczone do restauracji - dodaje William Drew. - Wiele dań składa się z intrygującej kompozycji składników. A rezultatem tego jest prawdziwie wspaniałe kulinarne przeżycie - mówi redaktor "Restaurant".

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Ewa

Najlepsza restaureacja na swiecie nazywa sie NOMA a nie Norma.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3