Najlepsze dania na grilla. Na grillu możemy przyrządzić nie tylko mięso, ale też ryby, a nawet chleb! [PRZEPISY]
Grillowany łosoś na dwa sposoby
Tak zgrillowaną rybę można podawać z sosem winegret lub dipem na bazie majonezu i świeżymi ziołami.
Składniki:
filet z łososia (500 g)
marynata:
sos sojowy (2 łyżki)
olej (2 łyżki)
cukier trzcinowy (1 łyżeczka)
czosnek (1-2 ząbki)
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Pokrój łososia na cztery części. Marynuj przez 30 minut. Grilluj do zrumienienia.
Składniki:
filet z łososia bez skóry
cytryna - 2 sztuki
oliwa z oliwek (2 łyżki)
nasiona sezamu (2 łyżki)
płatki chilli (pół łyżeczki)
sól do smaku, majonez
Łososia pokrój w 2-centymetrową kostkę. Cytryny przelej wrzątkiem, dokładnie opłucz i pokrój w cieniutkie plasterki. Rozgrzej grill do 180 st. C. Wymieszaj sezam, chili i sól do smaku. Zaczynając od łososia, nabijaj na patyczki po kolei na przemian łososia i cytrynę. Żeby składniki lepiej się trzymały, możesz użyć dwóch patyczków do jednego szaszłyka. Skrop oliwą i posyp mieszanką sezamu i przypraw. Grilluj lub piecz, aż ryba będzie gotowa.
(www.winiary.pl)