5 z 9
Poprzednie
Następne
Najlepsze przepisy na dzień mamy. Zobacz co przygotować na dobry początek dnia, czyli śniadanie jak deser
Domowe lody śmietankowo-owocowe
śmietanka 42% 200 ml (3 opakowania), cukier puder 6 łyżek, świeże owoce (truskawki, jagody) 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżki.
Śmietankę powoli ubić na sztywno w misce dodając cukier puder. Owoce zmiksować z sokiem z cytryny i połączyć z ubitą śmietanką. Masę wyłożyć do miski i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Co 20-30 minut wyjmować z zamrażalnika i dokładnie mieszać rózgą – dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody. Gdy masa lodowa już prawie zamarznie przełożyć ją do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieścić lody w zamrażarce na kilka godzin.