Słodkie i wytrawne
Zacznijmy od rzeczy najprostszych, ale jednocześnie zasadniczych, po to aby potem swobodnie obracać się w winnym kręgu, a więc od rodzajów win. Najprostszy podział wynika z zawartości cukru, a więc mamy wina stołowe - wytrawne i półwytrawne oraz deserowe, czyli słodkie. Jedne i drugie mogą mieć barwę białą, czerwoną i różową. Mamy jeszcze specyficzne wina musujące z najsłynniejszym szampanem oraz wermuty, czyli wina ziołowe. Poprzez dodanie spirytusu gronowego może skosztować także bardzo mocnych win: typu: sherry, porto, madera, muscat i tokaj.
Z jakimi winem mamy do czynienia, dowiadujemy się z etykiety, która zwykle zawiera nazwę trunku, rok produkcji, moc, pojemność butelki, ocenę jakości i miejsce produkcji. Sam wygląd etykiety może być mylący, więc warto skoncentrować się na zamieszczonych na niej informacjach. W przypadku win francuskich warto zwrócić uwagę na napis AOC (Appellation d'origine contrôlee), który oznacza napój dobrej jakości. W przypadku niemieckich jest to QmP (Qualitaetswein mit Praedikat), włoskich - (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) a hiszpańskich DOCA (Denominacion de Origen Ealisficada). Dodatkowa ważna informacja świadczy o tym, że trunek jest brut (mocno wytrawny), extra sec lub extra dry (wytrawny), sec lub semi dry (półwytrawny), demi doux, semi sweet - półsłodki oraz doux i sweet - słodki. Jeśli mamy jakieś wątpliwości, wystarczy zerknąć na tylną etykietę.
Skomponowane z daniem
Choć podobno stare zasady podawania win powoli odchodzą do lamusa, my będziemy konserwatywni, bo wybór gatunku wina zdecydowanie zależy od rodzaju dania, a właściwa harmonia pozwoli nam smakować jedno i drugie. Podstawowe zasady podawanie win wyglądają następująco:
- przed posiłkiem podajemy wina pobudzające apetyt (aperitify). Mogą to być wermuty (wytrawne lub półwytrawne), wina gorzkie oraz południowe, np. porto.
- do przekąsek- wina białe wytrawne, np. francuskie Bordeaux, niemieckie mozelskie, węgierski Rizling albo bułgarskie - Dimiat.
- do ryb i białego mięsa - wina stołowe białe półwytrawne lub półsłodkie, jak francuskie bordoskie, ale też burgundzkie Chablis, niemieckie reńskie, węgierski Tokaj Szamorodnil ub
- do pieczystego lub dziczyzny- wina czerwone bordoskie z okręgu Medoc, burgundzkie cięższe np. Chambertin, węgierskie Egri Bikaver lub Szekszardi i bułgarskie Mavrud.
- do serów - wina czerwone, bardzo głębokie w smaku burgundzkie Cios de Yougeot, węgierskie Egri Burgundi, chorwackie - Dingać;
- do owoców, orzechów, ciast i deserów - słodkie np. tokaj, malaga lub półsłodkie - madera , porto.
Do wszystkiego pasuje szampan.
Schłodzone lub... zmrożone
Należy też pamiętać o przestrzeganiu temperatury wina. Aperitify mogą mieć temperaturę pokojową lub być nieco schłodzone. Wina białe stołowe chłodzi się do temp. 8-10°C, przy czym słodsze chłodzimy bardziej. Wina czerwone pijemy w temperaturze pokojowej. Natomiast szampana możemy na dłużej wstawić do lodówki, choć znawcy polecają wstawienie butelki kubełek z lodem.
Do poszczególnych win dobieramy też odpowiedni kieliszki. Do francuskich są stosowane duże kieliszki, na nóżce średniej długości; do reńskich - kieliszki stosunkowo płaskie, na wysokich nóżkach; do mocnych win południowych, kieliszki mniejsze niż do win francuskich i węższe - w kształcie tulipana, osadzone na krótkiej nóżce, do szampana lub wina musującego wąskie, lekko rozszerzające się ku górze, na bardzo niskich nóżkach.
Wino, jako szlachetny trunek, należy też w odpowiedni sposób nalewać. Robimy to powoli od 1/3 do 2/3 pojemności kieliszka. Jeśli nie wypijemy wina, warto jego resztki zamrozić np. w kostkach i potem wykorzystać podczas przygotowywania różnych potraw, np. sosów. Pamiętajmy też, aby wina białe podawać przed czerwonymi, lżejsze przed cięższymi, młodsze - przed starszymi, wytrawne - przed słodkimi, a słabsze (gorsze) - przed lepszymi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?