Naleśniki z karmelem pomarańczowym - PRZEPIS
Składniki (dla dwóch osób):
Naleśniki:
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 125 g mąki pszennej tortowej,
- 250 ml mleka 2% w temperaturze pokojowej,
- 1 łyżka cukru pudru,
- olej
Karmel pomarańczowy:
- skórka z 1 pomarańczy,
- 50 g cukru (kryształ),
- sok z 1 pomarańczy,
- 50 g masła, dla dekoracji listki melisy
Sposób przygotowania:
Naleśniki: W małym garnku rozpuszczamy masło i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużej masce roztrzepujemy 2 jajka oraz żółtko, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę, cały czas mieszając. Następnie dolewamy mleko i dodajemy cukier puder. Całość mieszamy do powstania jednolitej konsystencji. Jeżeli pozostały grudki, możemy przecedzić masę przez sito. Na koniec stopniowo dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto odstawiamy do lodówki na około 15-30 minut.
Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją delikatnie olejem i smażymy cienkie naleśniki. Gotowe składniki składamy na cztery części i układamy na talerzu. Karmel pomarańczowy: Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo cienkie paseczki, wrzucamy do suchego rondelka i posypujemy ok. 25 g cukru. Całość gotujemy ok. 3-4 minut na małym ogniu. Przekładamy na sito i odstawiamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie zmniejszamy ogień i dolewamy sok pomarańczowy. Całość doprawiamy do smaku cynamonem. Do soku z masłem dosypujemy resztę cukru, dorzucamy wcześniej przygotowaną skórkę z pomarańczy i mieszamy od czasu do czasu, aż składniki się połączą, a karmel zgęstnieje. Złożone naleśniki układamy na talerzu i polewamy ciepłym karmelem. Dekorujemy listkami melisy i delikatnie, dla ozdoby posypujemy cynamonem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?