Nalewka: wspomnienie lata
Nalewki to napój alkoholowy o specjalnych możliwościach. Bywają serwowane na urodzinach czy domowych przyjęciach, ale najczęściej są stosowane na różne dolegliwości zdrowotne, jako ochrona przed zachorowaniem lub sposób na bezsenność.
Nalewka to połączenie alkoholu i owoców. W encyklopedycznych definicjach czytamy, że nalewka to roślinny wyciąg alkoholowy, który poza działaniem samego alkoholu wykorzystuje lecznicze działanie owoców i ziół. To właśnie na nich opiera się popularność tych trunków.
Nalewki były popularne w przeszłości, kiedy ludzie częściej leczyli się ziołami i domowymi sposobami. Kierując swój wzrok na przepisy babuni na pewno trafimy na leczniczą nalewkę, specjalność rodziny, przepisy na nalewki, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
Nalewka to nie lek, ale...
Nalewka może być jedynie kuracją dodatkową. Nalewki stosować można także jako wsparcie odporności organizmu, zanim zachorujemy.
Alkohol w nalewkach nie tylko dodaje procentów i sprawia, że napój może być traktowany jak „wyskokowy”. Alkohol w połączeniu z bogatymi we właściwości owocami i ziołami wydobywa czynne związki i wzmacnia działanie. Dodatkowo alkohol w nalewkach doskonale konserwuje te czynne związki, dzięki czemu możemy się cieszyć leczniczym działaniem nalewek jeszcze dłużej.
W przygotowaniu nalewki najważniejszy jest czas
Produkcja nalewek to zadanie dla cierpliwych. Już w pierwszym etapie tworzenia nalewki trzeba czekać, niekiedy długie tygodnie. Czas potrzebny jest na przeniknięcie się owoców i ziół w alkoholu, połączenie smaków i aromatów. Bezpieczna jest proporcja: 1 część ziół na 10 części spirytusu 70%.
Nalewki ze względu na rodzaj maceratu dzielimy na:
- owocowe,
- korzenne,
- ziołowe.
- miodowe.
Nalewki na zdrowie
Nalewka z pigwy to jedna z najbardziej popularnych nalewek leczniczych. Jej wykonanie nie jest trudne, a właściwości bogate. Jeśli już próbowałeś sam wiesz, że warto. Jeśli nie, to dobry moment, żeby przygotować swoją pierwszą nalewkę w życiu. Dlaczego nalewka z pigwy jest tak wartościowa i pożyteczna leczniczo? Polifenole zawarte w owocach pigwy działają bakteriobójczo. Pigwówka może być pierwszym odruchem przy infekcji górnych dróg oddechowych. Nalewka z pigwy jest też bogata w witaminę C, w sezonie częstych zachorowań na grypę czy przeziębienie wzmocni odporność.
Przepis na nalewkę
W przeciwieństwie do przetworów, zrobienie nalewki wydaje się bajecznie proste. Nalewka to po prostu połączenie alkoholu i owoców/przypraw/ziół na co najmniej 2-6 tygodni. W niektórych przepisach następują udziwnienia i udoskonalenia, które wynikają z długoletnich testów.
Najpopularniejsze nalewki
Nalewki, które smakują najlepiej, mają najlepsze właściwości. Najpopularniejsze nalewki to:
- nalewka z pigwy
- nalewka z aronii
- nalewka z malin
- nalewka z czarnej porzeczki
- nalewka z czarnego bzu
- nalewka z wiśni
- nalewka z truskawek
- nalewka z winogron
- nalewka z jeżyn
PRZEPISY na nalewki: sprawdzone, domowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?