3 z 12
Poprzednie
Następne
Nalewki domowej roboty. PRZEPISY i PORADY. Co warto wiedzieć o nalewkach? Najlepsza nalewka z pigwy, aronii i malin
NALEWKA NA SUSZONYCH ŚLIWKACH
Składniki:
1/4 l spirytusu (95 %),
1 l wódki,
ok. 25 dag suszonych śliwek,
1/4 l przegotowanej wody.
Przygotowanie:
Z suszonych śliwek usunąć pestki, a następnie przekroić na pół. Wsypać je do szklanej butli i zalać wódką oraz spirytusem. Szczelnie zamknąć. Macerować 4-6 tygodni, oczywiście co kilka dni potrząsając butlą. Po tym czasie należy zlać płyn znad śliwek do innego naczynia, używając do tego lejka z watą. Śliwki zalać wodą, a po 1-2 dniach zlać ją przez lejek z watą do poprzedniego płynu. Wymieszać i pozostawić. Po kilku dniach zlać wódkę znad osadu, przesączyć przez lejek z watą do wcześniej przygotowanych buteleczek. Nalewka jest smaczniejsza, jak dłużej postoi.
Przepis Jadwigi / Gazeta Lubuska