Nalewki domowej roboty. PRZEPISY i PORADY. Co warto wiedzieć o nalewkach? Najlepsza nalewka z pigwy, aronii i malin
NALEWKA MIODOWA
Składniki:
1 l czystej wódki (45 %),
4 goździki,
1-2 cm korzenia imbiru (lub 1/3 łyżeczki mielonego),
1/5 całej lub startej gałki muszkatołowej,
2 ziarna ziela angielskiego,
świeża, otarta skórka z połowy pomarańczy,
1-2 ziarna czarnego pieprzu (bądź szczypta mielonego),
1/3 laski wanilii lub torebka cukru waniliowego,
1-2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Przygotować karmel z cukru, a gdy zacznie się rumienić- rozcieńczyć kilkoma łyżkami gorącej wody, aby otrzymać ciemnobrązowy syrop. Wszystkie pozostałe składniki przełożyć do wyparzonego małego słoika, dodać syrop karmelowy i wódkę. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Odciągnąć płyn, wyczyścić naczynie i raz jeszcze wlać do słoja. Odstawić na 2 tygodnie do sklarowania. Po upływie tego czasu ostrożnie ściągnąć nalewkę do butelek. Można używać od razu, ale z czasem zyskuje na smaku.
Przepis Jolanty Nazgowicz / Gazeta Lubuska