10 z 12
Poprzednie
Następne
Nalewki domowej roboty. PRZEPISY i PORADY. Co warto wiedzieć o nalewkach? Najlepsza nalewka z pigwy, aronii i malin
NALEWKA MIĘTOWA
Składniki:
pęczek świeżych liści mięty pieprzowej,
0,5 l spirytusu,
0,75 l wody,
30 dkg cukru
Przygotowanie:
Czyste liście mięty umieścić w szklanym naczyniu, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i ustawić na 8-10 dni w ciemnym miejscu. Następnie przefiltrować, zmieszać z syropem z wody i cukru, jeszcze raz przefiltrować. Po przelaniu całości do butelek, okres dojrzewania wynosi minimum dwa tygodnie. Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający miętowy smak i zapach. Wspaniale gasi pragnienie w upalne, letnie dni (pije się ją rozcieńczoną, na przykład z wodą mineralną z lodem).