11 z 12
Poprzednie
Następne
Nalewki domowej roboty. PRZEPISY i PORADY. Co warto wiedzieć o nalewkach? Najlepsza nalewka z pigwy, aronii i malin
NALEWKA WANILIOWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ
Składniki:
1 kg czarnej porzeczki,
500 ml spirytusu 96 %,
500 ml wódki 40 %,
1/2 kg cukru lub miodu,
laska wanilii
Przygotowanie:
Owoce rozgnieść i zasypać cukrem w dużym słoju. Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Następnie zalać spirytusem i wódką oraz dodać ziarenka z rozciętej laski wanilii. Odstawić na 3 tygodnie. Przez ten czas potrząsać słojem. Po 3 tygodniach przecedzić przez sitko, następnie przez filtry od kawy. Niestety, długo się filtruje, ale naprawdę warto. Po miesiącu można już pić nalewkę porzeczkową o aromacie wanilii.
Małgorzata Fudali-Hakman / Gazeta Lubuska