Nalewki - przepisy na szybko

Elżbieta PodolskaZaktualizowano 
Tradycja picia i robienia nalewek nieco zanika. Dziś młodzi ludzie uwielbiają pić wina i wymyślne drinki
Tradycja picia i robienia nalewek nieco zanika. Dziś młodzi ludzie uwielbiają pić wina i wymyślne drinki 123rf
Nalewki zwykle wymagają tygodni, a nawet miesięcy przygotowań i leżakowania. Jednak teraz przed sylwestrem, kiedy przyszedł nam do głowy pomysł, żeby na stole pojawiło się także "słońce zamknięte w butelce", jak nalewki określa Piotr Bikont, pozostają nam już tylko do wykonania te błyskawiczne. Oto sprawdzone przepisy na nalewki.

Nalewka to polski trunek. Pijano go już przed wiekami. Najpierw przede wszystkim jako lekarstwo, a dopiero potem zaczęto je smakować. Jedną z najstarszych jest benedyktynka przygotowywana do dzisiaj przez benedyktynów z klasztoru w Lubiniu.

Benedyktynka produkowana przez lubińskich mnichów, to owoc wielowiekowej tradycji klasztornej. Kompozycja 21 ziół, które wchodzą w jej skład, nadaje jej wyjątkowy aromat i niepowtarzalny smak, oraz oliwkowo-miodowy kolor. Wiele z nalewek wpływa dobroczynnie na układ pokarmowy i wspomaga procesy trawienne. Poprawia nastrój i samopoczucie, dając przy tym niezapomniane wrażenia smakowe. Można je stosować także jako szlachetny dodatek do drinków, koktajli, piwa, lodów, kawy, herbaty, itp.

Najważniejszą cechą wszystkich nalewek jest to, że poprawiają nastrój

Benedyktynka początkami sięga 1510 roku, kiedy to włoski mnich Bernardo Vincelli, przebywając we francuskim klasztorze w miejscowości Fécamp (Normandia), sporządził miksturę z rumu, ziół i korzeni. Jako lek dla chorych i osłabionych braci szybko zyskała uznanie i sławę nie tylko w klasztorach benedyktyńskich, ale także na dworach królewskich.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Najważniejszą cechą wszystkich nalewek jest to, że poprawiają nastrój.
- Dobra nalewka powinna mieć smak, zapach i wygląd - mówi Piotr Bikont. - Musi mieć aromat tego, z czego została zrobiona, ale jednocześnie musi być wyczuwalna kompozycja smaku, bo przecież składa się z przynajmniej kilku dodatków. Nie może być za młoda. Te najlepsze mają około 3 lat. Oczywiście można powiedzieć, że robienie nalewek jest zajęciem dla cierpliwych, ale przecież kto ma ochotę, może pić je wcześniej. Ale najszlachetniejszy smak uzyskuje właśnie po latach.

Jak twierdzi krytyk kulinarny, nalewka musi być mocna, ale nie za ostra, tak by smak alkoholu nie był wyczuwalny. Nalewki są zdradliwe. Nie czuć alkoholu, a zwalają z nóg.

- Muszą być wyczuwalne najgłębsze smaki. Potrzebna jest też we wszystkim harmonia. Nalewki bywają łatwiejsze i trudniejsze - dodaje. - Moja rodzinna nalewka, taka z dziada pradziada to bikontówka. To jest typowa nalewka zimowa - kminkowa, z dodatkiem gałki muszkatołowej, cynamonu i jeszcze paru innych składników. Zawsze się ją robiło u nas w rodzinie. Dziadek mnie tego nauczył i robię ją zgodnie z tradycją. Podobno kminkówka świetnie działa na żołądek. W nalewkach świetne jest też to, że każda ma jakieś zdrowotne działanie.

Można je robić po prostu ze wszystkiego - owoców, niedojrzałych orzechów, ziół, kwiatów, a nawet liści i igieł drzew iglastych.
Wystarczy odrobina czasu, alkohol i produkty, by wyczarować znakomite nalewki. Teraz jednak, kiedy nie ma już czasu na to, by nalewka mogła dojrzewać miesiącami, pozostaje nam skorzystanie z przepisów na błyskawiczne nalewki, które można już pić po 2-3 dniach.

Jest też w czym wybierać - od miodowej, poprzez pomarańczową aż do miętowej, która może nam pomóc także w trudnych momentach bólu głowy po wielkiej zabawie. Nic tylko robić i smakować.

Nalewka miodowa rozkosz

Składniki:
1/2 kg miodu naturalnego
litr spirytusu
7 ziarenek ziela angielskiego
1/2 laski wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 startej gałki muszkatołowej
skórka z jednej wyszorowanej pomarańczy
650 ml wody

Przygotowanie:
150 ml wody wlać do garnka. Dodać miód, ziele angielskie, laskę wanilii, cynamon, gałkę muszkatołową. Wolno podgrzewać na małym ogniu, stale mieszać. Dodać resztę wody. Dalej mieszać aż do zagotowania. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić. Gdy przestygnie, dolać spirytus, a następnie dodać skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Przelać do słoika i szczelnie zamknąć. Odstawić na dobę w ciemne miejsce. Następnie przecedzić dokładnie i wlać do karafki.

Nalewka pomarańczowa

Składniki:
3 pomarańcze
litr wódki
200 ml spirytusu
100 ml wody
10 dag cukru

Przygotowanie:
Owoce wyszorować, najlepiej sparzyć wrzątkiem. Delikatnie obrać skórkę. Wrzucić na dno słoika. Dolać wódkę i wyciśnięty sok z pomarańcz, potem wlać spirytus. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Z wody i cukru przygotować syrop i do gorącego powoli wlać, przesączony przez gęsty filtr, alkohol z gąsiorka.

Nalewka na cytrynach

Składniki:
pół litra wódki
6 dużych cytryny
szklanka wody
szklanka cukru

Przygotowanie:
Wodę zagotować, do wrzątku wsypać cukier i rozpuścić. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę, ze wszystkich wycisnąć sok. Sok, skórkę, syrop cukrowy i wódkę wymieszać w dużym dzbanku i odstawić na jeden dzień. Następnie przelać nalewkę przez sitko i rozlać do butelek.

Nalewka miętowa

Składniki:
pęczek świeżych liści mięty pieprzowej
0,5 litra spirytusu
0,75 litra wody
0,30 kg cukru

Przygotowanie:
Czyste liście mięty zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym pomieszczeniu na 3-4 dni. Następnie przefiltrować, wymieszać z syropem z wody i cukru, i jeszcze raz przefiltrować.
Nalewkę można degustować od razu.

Nalewka kawowa

Składniki:
1 szklanka spirytusu
piwo
2 szklanki cukru
cukier wanilinowy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:
Piwo, cukier, cukier wanilinowy zagotować i ostudzić. Kawę zaparzyć w połowie szklanki wody. Ostudzić. Piwo, kawę, spirytus wymieszać. Gotową miksturę przelać do karafki lub butelki, szczelnie zamknąć i pozostawić do leżakowania na co najmniej 24 godziny.

polecane: FLESZ: 10 matek, które zmieniły świat

Wideo

Materiał oryginalny: Nalewki - przepisy na szybko - Głos Wielkopolski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

A
Andzia Hordejuk

Super. Można szybko zgona zaliczyć

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3