MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jeśli chcemy, żeby nasz warzywny ogródek był w 100%...
fot. pixabay.com/Irina_kukuts

Naturalne nawozy do warzywników. Chcesz mieć okazałe warzywa w przyszłym roku? Działaj teraz, jesienią!

Gnojówki roślinne - do nawożenia upraw i jako naturalne środki ochrony roślin

Jeśli chcemy, żeby nasz warzywny ogródek był w 100% naturalny, warto też znać gnojówki roślinne. Przydadzą się do łagodnego nawożenia upraw warzywniczych. Mają też drugie zastosowanie - jako naturalne środki ochrony roślin.

Do ich przygotowania można wykorzystać takie rośliny, jak: pokrzywa, mniszek pospolity, lucerna, perz, żywokost i wielu innych roślin.

Zebrane np. pokrzywy zalewamy wodą w proporcjach 1 do 10, czyli na 1 kg ziela 10 l wody. Odstawiamy taką beczkę czy wiaderko na ok. 2-3 tygodnie. Będzie lepiej fermentowała, gdy ją raz dziennie przemieszamy.

Po tym czasie, jeśli na wierzchu nie zebrała się piana, gnojówka jest gotowa do użycia. Roztwór przelewamy przez sito i rozcieńczamy (1l gnojówki z 15-20 l wody). Opryskujemy rośliny albo glebę.

"Gnojówki roślinne stymulują wzrost, uzupełniają w roślinie niezbędne mikroelementy, poprawiają system odpornościowy roślin uprawnych".

Źródło: Podlaski ODR

Zobacz również

Emocje i sportowa rywalizacja na stadionie Juvenii w Przemyślu

Emocje i sportowa rywalizacja na stadionie Juvenii w Przemyślu

Obchody Dnia Strażaka w Lubaczowie. Objęcie obowiązków przez nowego komendanta [FOTO]

Obchody Dnia Strażaka w Lubaczowie. Objęcie obowiązków przez nowego komendanta [FOTO]

Polecamy

Kolejne kłopoty gwiazdy rywali Polaków. Nie zagra na Euro 2024

Kolejne kłopoty gwiazdy rywali Polaków. Nie zagra na Euro 2024

Interesujesz się Koreą Południową? Ten polski festiwal cię zachwyci

Interesujesz się Koreą Południową? Ten polski festiwal cię zachwyci

To są najlepsze produkty regionalne 2024 roku! Nasze kulinarne dziedzictwo

To są najlepsze produkty regionalne 2024 roku! Nasze kulinarne dziedzictwo