Takich naturalnych produktów antynowotworowych jest naprawdę dużo: brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, rzepa, jarmuż należą do związków glikozydowych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej i części ustnej gardła, przełyku, żołądka i płuc.
Mango, marchew, morela, pataty, dynia, brzoskwinia to pomarańczowe warzywa i owoce, które charakteryzuje wysoka zawartość karotenoidów. Chronią przed rakiem jamy ustnej i części ustnej gardła oraz rakiem płuc i przełyku. Są też przydatne w profilaktyce raka szyjki macicy, bo zwiększają odporność organizmu na atak wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV) odpowiedzialnego za tę chorobę.
Suszone śliwki, rodzynki, bakłażan, czerwone winogrona, borówka, jeżyny, czarna porzeczka, owoce czarnego bzu to owoce z rodziny antocyjanów i fenoli. Owoce i warzywa bogate w antocyjany są zalecane osobom często przebywającym na słońcu, oraz tym, które chorowały na nowotwory skóry.
Jarmuż, szpinak, sałata, brokuły, groszek, kiwi, liście gorczycy zawierają luteinę i zeaksantynę. Zapobiegają one rakowi skóry i trzustki oraz białaczce.
Spożywanie nasion soi, bogatych w fitoestrogeny, zdaje się wykazywać działanie profilaktyczne w przypadku raka piersi. Soja może zapobiegać rakowi żołądka, a mleczko sojowe rakowi prostaty. Rzodkiewka, chrzan i cykoria znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Właściwości przeciwnowotworowe wykazują również czosnek i cebula. Czosnek zawiera około 200 aktywnych biologicznie składników, z których wiele chroni nas przed rakiem. Jest bogaty w siarkę, glutation i cysteinę, które są silnymi przeciwutleniaczami.
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?