Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śródziemnomorskie klimaty w kuchni

(kb)
Pogoda zrobiła się u nas ostatnio jak na południu Europy. Zamiast schabowego, spróbujmy więc innych dań.

Być może polubimy je i wejdą na stałe do naszego jadłospisu.

Na pewno warto zacząć używać cieciorki. To mało u nas znane strączkowe warzywo zasługuje na większą uwagę. W południowych krajach, np. w Hiszpanii, cieciorka jest bardzo popularna. Można ja kupić w postaci suchych ziaren (jak u nas groch czy fasolę), albo już ugotowaną w puszkach lub słoikach.

Cieciorkę można też dostać w naszych sklepach, np. na stoiskach ze zdrową żywnością. Jest bardzo wydajna, bo po ugotowaniu znacznie zwiększa swoją objętość.

Sałatka z cieciorki

Składniki:

  • szklanka cieciorki
  • dwa pomidory
  • świeża papryka
  • szczypiorek
  • świeże zioła (np., bazylia, mięta, oregano, koperek)
  • ocet balsamiczny (może go ewentualnie zastąpić sok z cytryny)
  • olej lub oliwa z oliwek
  • orzeszki pistacjowe
  • sól, pieprz ziołowy.

    Przygotowanie:

    1. Cieciorkę (nazywaną też ciecierzycą) namoczyć w trzykrotnie większej ilości wody i pozostawić na 12 godzin, np. na noc.
    2. Gotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem listka laurowego. Zwykle wystarczy 45 minut.
    3. Pomidory, paprykę i szczypiorek pokroić i wymieszać z cieciorką.
    4. Dodać drobno posiekane zioła oraz przyprawy i sól.
    5. Zalać całość octem balsamicznym i olejem. Dodać pistacje.
    Do takiej sałatki można też dorzucić kawałki tuńczyka z puszki.

    Ryż z warzywami

    Składniki:
  • szklanka ryżu
  • duża cebula
  • marchewka
  • kalarepka
  • seler
  • dwa średnie ziemniaki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • świeża bazylia
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • dwa ząbki czosnku
  • curry, olej

    Przygotowanie:

    1. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju.
    2. Warzywa oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
    3. Całość dusić pod przykryciem, dodając sól, pieprz ziołowy i curry.
    4. Gdy warzywa są prawie miękkie, wsypać do nich ryż. Wymieszać. Pozwolić mu nabrać koloru soku warzywno-olejowego z curry.
    5. Dodać dwa razy więcej wody niż ryżu (w tym przypadku - dwie szklanki). Znów wymieszać i przykryć. Dusić na wolnym ogniu, nie mieszając.
    6. Gdy ryż już "wypił" całą wodę, spróbować, czy już jest dobry. Jeśli nie, dodać jeszcze trochę wody, znowu przykryć i odczekać, aż będzie ugotowany.
    7. W ostatniej fazie gotowania należy dodać drobniutko posiekanego czosnku.
    8. Gdy potrawa jest gotowa, mieszamy ją , posypujemy drobno posiekaną bazylią i pokruszonymi orzechami włoskimi.
    Do przyrządzania tej potrawy można też wziąć nieco inny zestaw warzyw. Należy również pamiętać, aby przygotowywać ją w odpowiednio większym naczyniu, bo musi się nam w nim zmieścić napęczniały ryż.
    Taki sposób gotowania ryżu wzbogaca jego smak i aromat, ponieważ wchłania on cały sok wydzielany przez inne składniki potrawy. Tak przyrządza się wiele typowych dla południa Europy potraw, np. hiszpańską paellę.

    Dorada po marynarsku

    Składniki:
  • dorada lub inna ryba o grubej skórze
  • gruboziarnista sól.

    Przygotowanie:

    1. Brytfannę posypujemy warstwą soli.
    2. Kładziemy na niej rybę (w całości, bez patroszenia i przyprawiania).
    3. Rybę przysypujemy solą.
    4. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (czas zależy od rodzaju i grubości ryby).
    5. Wyjmujemy brytfannę. Z ryby zdejmujemy delikatnie pokrywę z soli. I gotowe!
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska