Nie wylewaj wody po ugotowanym ryżu - jeszcze ci się przyda. Jest dobra dla skóry, włosów, a nawet pomaga przy problemach żołądkowych

Justyna Madan
Justyna Madan
Wodę ryżową można wykorzystać na różne sposoby, dlatego następnym razem kiedy gotujesz ryż - nie wylewaj jej, a wykorzystaj
Wodę ryżową można wykorzystać na różne sposoby, dlatego następnym razem kiedy gotujesz ryż - nie wylewaj jej, a wykorzystaj Getty Images
Wylewasz wodę pozostałą po ugotowaniu ryżu? Zamiast tego warto ponownie ją wykorzystać, zwłaszcza, że ma całkiem sporo zastosowań i może się przydać na różne sposoby. Co ciekawe, używanie wody ryżowej to nie jest nic nowego. Korzystano z niej w Japonii już ponad 1000 lat temu, dlaczego więc nie spróbować we własnym domu? Ryż zjedz na obiad, a woda przyda się do pielęgnacji ciała, włosów, podlewania roślin, a nawet przy dolegliwościach żołądkowych czy do mycia naczyń.

Woda ryżowa zawiera substancje, które pomagają koić i tonizować skórę, może nawet poprawić jej stan. Niektóre badania wykazują, że woda ryżowa ma działanie przeciwstarzeniowe ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające. Można ją wykorzystać przy suchej skórze, zniszczonych włosach, rozstroju żołądkowym, trądziku.

Wodę ryżową można nakładać bezpośrednio na skórę lub włosy. Można też poeksperymentować dodając zapach w postaci olejków eterycznych. Nie wylewaj wody po ugotowaniu ryżu – wykorzystaj ją!

Jak zrobić wodę ryżową?

Gotowanie ryżu w torebkach nie wchodzi w grę. W ogóle nie powinno się ich używać, ponieważ woreczki są z plastiku, a to oznacza, że jego mikrocząsteczki mogą przedostawać się zarówno do wody, jak i do ryżu. A jeść plastiku przecież nie chcemy.

Woda ryżowa ma właściwości zdrowotne, zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę E i przeciwutleniacze, cynk, żelazo, magnez, potas.

Ryż, najlepiej biały, gotujemy w proporcji 1:3 (1 porcja ryżu i 3 porcje wody). Przed gotowaniem dokładnie płuczemy ryż pod bieżącą wodą, następnie zostawiamy na 15-30 minut w wodzie z miską (polecamy tę metodę zawsze przy gotowaniu ryżu – pozbywamy się w ten sposób zanieczyszczeń). Odcedzamy ryż i gotujemy według wskazówek. Uwaga! Jeśli zamierzamy używać wody ryżowej, nie solimy jej do gotowania ryżu! Wodę ryżową zawsze przechowujemy w lodówce.

Wykorzystanie wody ryżowej

  • Włosy – woda ryżowa głęboko kondycjonuje i zmiękcza włosy, czyniąc je pełniejszymi, grubszymi i zdrowszymi. Nakładamy ryżową płukankę (sama woda lub z dodatkiem olejku eterycznego) na włosy od nasady po końce, zostawiamy na co najmniej 10 minut i spłukujemy. Można też zrobić domowy szampon z wody ryżowej, mydła kastylijskiego i np. aloesu, herbaty rumiankowej czy odrobiny olejku eterycznego. Miksturę najlepiej przechowywać w lodówce.

    Woda ryżowa może być też użyta do płukania włosów. Po umyciu szamponem i odżywieniu jak zwykle, dokładnie spłucz włosy dużą ilością schłodzonej wody ryżowej jako ostateczne wykończenie. Spróbuj wmasować wodę w skórę głowy, ponieważ wchłonie ona te same witaminy i składniki odżywcze, które sprawiają, że jest tak dobra dla Twojej skóry. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj płukania z wodą ryżową raz lub dwa razy w tygodniu, zawsze na czystych włosach.

  • Tonik – wystarczy niewielką ilość wody ryżowej rozprowadzić na twarzy i szyi, tak jak robimy to z każdym tonikiem. Wmasowujemy płyn w skórę, można spłukać jeśli jest taka potrzeba, ale nie jest to konieczne. Woda ryżowa zmniejsza zaczerwienienia i przebarwienia, a zawarta w niej skrobia łagodzi stany zapalne przy wypryskach. Dlatego warto tonik nakładać rano i wieczorem dla ukojenia i poprawy kondycji skóry.

  • Peeling – wymieszaj wodę ryżową z solą morską, olejkiem eterycznym i sokiem z cytrusów, w ten sposób uzyskamy naturalny peeling. Wcieramy w skórę i spłukujemy.

  • Problemy żołądkowe - Ponieważ woda zatrzymana po ugotowaniu ryżu jest tak samo pożywna jak sam ryż, można wykorzystać ją w celach prozdrowotnych. Badania potwierdzają, że woda ryżowa jest pomocna przy biegunce, ale też przy wzdęciach, a nawet dostarcza energii.

  • Naczynia – nie sprawdzi się to w przypadku bardzo zatłuszczonych naczyń, ale tych mniej zabrudzonych jak najbardziej. Mycie naczyń w wodzie ryżowej jest nie tylko dobre dla środowiska, ale też dla rąk!

  • Rośliny - Różne składniki odżywcze sprawiają, że woda ryżowa jest bardzo dobrym nawozem dla roślin. Rośliny podlewane wodą ryżową będą pięknie i zdrowo rosły. Można nią podlewać zarówno kwiaty jak i warzywa i zioła w ogródku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wysokie dopłaty do węgla – kończy się termin składania wniosków

Materiał oryginalny: Nie wylewaj wody po ugotowanym ryżu - jeszcze ci się przyda. Jest dobra dla skóry, włosów, a nawet pomaga przy problemach żołądkowych - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie