7 z 9
Poprzednie
Następne
Niedobór witaminy C - takie są przyczyny objawy i czym to grozi?
Jeśli masz niedobory witaminy C, powinieneś włączyć do diety produkty, które są bogate w kwas askorbinowy lub suplementy diety.
► Witaminę C znajdziesz: w cytrusach, jeżynach, cebuli, karczochach, ziemniakach, kiwi, brukselce,
papryce, pomidorach, jabłkach i natce pietruszki.
Te produkty charakteryzują się największą zawartością witaminy C:
► acerola (1000-4500 mg/100 g produktu);
► jagody camu camu (1200-2050 mg/100 g produktu);
► dzika róża (250-800 mg/100 g produktu);
► czarna porzeczka (150-300 mg/100 g produktu).
► papryka – od 125 do 200 mg w 100 g,
► brukselka – od 65 do 145 mg w 100 g,
► brokuły – od 65 do 100 mg w 100 g.
Czy można przedawkować witaminę C? Jakie są tego objawy i czym to grozi? ►►►