Niezwykły prezent na Dzień Matki: Jadalny koszyczek pełen kwiatów [PRZEPIS]

Anastazja Bezduszna
26 maja każdy chce podarować mamie coś niezwykłego. W swoje święto, mamy powinny poczuć się naprawdę wyjątkowo. Prezent nie musi być drogi, ważne żeby wywołał ogromny uśmiech. Ugotuj dla mamy coś wspaniałego. Świetnym pomysłem jest serowy koszyk pełen pięknych jadalnych kwiatów. Będzie pysznie, kolorowo i pachnąco!

W tym wyjątkowym dniu można popuścić wodze fantazji. Zrezygnujmy z tradycyjnego bukietu i połączmy piękne z użytecznym! Serowe koszyczki wypełnione wspaniałym nadzieniem i udekorowane jadalnymi kwiatami, to cudowny pomysł na niebanalny prezent. Do ich przygotowania nie potrzebne są duże kulinarne umiejętności, dlatego każdy może stworzyć piękny jadalny koszyczek. - Zanim zetrzemy ser, włóżmy go do lodówki. Dzięki temu jeszcze bardziej ułatwimy sobie pracę - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

ZOBACZ TEŻ: Prezent na Dzień Matki: Co kupić mamie w prezencie? [PREZENT NA DZIEŃ MATKI 2015, POMYSŁY, ZDJĘCIA]

Śliczne koszyczki proponujemy wypełnić lekką sałatką z łososiem wędzonym. Całość udekorujmy pysznymi kwiatami. W maju najlepiej użyć fiołków (rogatych, leśnych i polnych), stokrotek, czy kwiatów bzu. Do serów idealnie pasuje też łagodny smak bratka ogrodowego. Do serowo – kwiatowego bukietu można też dodać kwiaty szczypiorku czy lubczyku. Pamiętajmy tylko o bezpieczeństwie! Nie zbierajmy kwiatów na terenach, które mogły być zanieczyszczone, nie kupujmy ich też w kwiaciarni. Najlepiej kupić kwiaty przeznaczone do spożycia albo samemu zasiać w ogródku, czy po prostu w doniczce.

Składniki:

  • 250 g sera żółtego podlaskiego
  • garść roszponki
  • garść rukoli
  • 80 g łososia wędzonego
  • łyżka soku z cytryny
  • garść różnego rodzaju jadalnych kwiatów
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować szklaneczkę o średnicy około 4 cm i ustawić ją do góry dnem. Na rozgrzaną patelnię wsypać cienką warstwę sera i delikatnie uformować mały placuszek. Gdy ser się roztopi i stworzy zwarty placek, delikatnie zdjąć go za pomocą łopatki i przenieść na szklaneczkę nieprzypieczoną stroną od dołu. Kiedy ser będzie jeszcze miękki, uformować z niego koszyczek zaginając brzegi placka lekko pod spód. Gdy koszyczek stwardnieje, delikatnie zdjąć go ze szklanki. Ułożyć w nim rukolę i roszponkę. Łososia pokroić w paseczki i skropić sokiem z cytryny, dodać do koszyczków. Całość przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu koszyczków ułożyć jadalne kwiaty.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

p
palec

Z jakiej elektorniki moglaby ucieszyc sia mama? Pytam bo dzis w m.expert sa jakies nocne przeceny specjalnie na dzien matki, tyle ze na razie nie widac produktow..