Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski: Zobacz, gdzie będzie można zjeść i jakie dania przygotują szefowie kuchni w Poznaniu i Wielkopolsce

Magdalena Baranowska-Szczepańska
To już ósma edycja Nocy Restauracji.
To już ósma edycja Nocy Restauracji. pixabay.com
W piątek, 6 lipca o godz. 18 w 43 polskich, w tym 8 wielkopolskich restauracjach pojawią się wyjątkowe dania. Całe menu kosztować będzie od 69 do 120 zł. Za ich przygotowanie zabrali się najznamienitsi szefowie kuchni wyjątkowych restaturacji. Wszystko po to, by promować polskie, lokalne smaki. Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski to impreza nie dla pożeraczy talerzy, ale dla smakoszy. Potrwa cały weekend.

Smakosze zachwycać się będą mogli takimi daniami, jak: morszczuk konfitowany w brązowym maśle, gruszka kompresowana w bergamotce, puree z kalafiora, redukcja z kurczaka, rakowy bisque; kaczka dojrzewająca 2 tygodnie, pieczona z syropem z czarnego bzu, pyza z mięsem kaczym, kapusta; rostbef z kalarepą, olejem o smaku wędzonych warzyw; sztufada z dzika w sosie wiśniowym, na puree z pasternaku i pudrem ze skwarek; marynowany pstrąg z zielenicy z majonezem szczawiowym, domowym jogurtem, kiszoną młodą rzodkiewką, ziemniaczanym chipsem oraz ikrą ze śledzia bałtyckiego.

To już 8. edycja Nocy Restauracji. Będzie jednak różnić się od poprzednich.

- Wydarzenie ma charakter kolacji degustacyjnej opartej na lokalnych specjałach i polskich produktach najwyższej jakości - mówi Hubert Gonera, współorganizator.

Składnikami, które są charakterystyczne dla Wielkopolski, są drób: kaczka, perliczka,gęś oraz ryby: sandacz,jesiotr i raki. Wielkopolska słynie także z jakościowej wołowiny i wieprzowiny złotnickiej. Wszystko to znajdzie się na talerzach w ten weekend.
Szefowie kuchni z pakietu startowego 2018 od partnerów produktowych Nocy Restauracji otrzymali kolekcje polskich serów premium z serii Skarby Serowara, oliwy smakowe (Łagowski Manufaktura) oraz najwyższej jakości wędliny z Masarni Dreszer. Musieli ich również użyć do przygotowania swoich dań.

- Zależy nam na tym, by promować polską kuchnię. Tak jak Francja jest dumna ze swoich produktów i dań, tak i my możemy być dumni z naszych produktów i dań. Mamy wspaniałe mięsa, warzywa i przyprawy oraz wyszkolonych i doświadczonych kucharzy, którzy doskonale potrafią przygotować dania dla smakoszy - mówi H. Gonera.

Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski - lokale biorące udział w akcji w Poznaniu i Wielkopolsce:

  • Autentyk
  • Avocado
  • Figa
  • Cucina
  • Flavoria
  • Lumiere
  • Ostoja Chodbienice
  • Źrebięciarnia Folwark Wąsowo

Śniadanie, którego nie zdoła zjeść nawet największy łakomczuch - zobacz wideo:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski