Noc Restauracji: estetyka i smak [ZDJĘCIA]

AB
Danie Chrisa Pedersena, szefa kuchni restauracji Voyager Wine Club Noc Restauracji
Trzecia odsłona kulinarnego święta przeszła już do historii, ale smaki tej nocy nie pozwalają o sobie zapomnieć. W środę, 25 czerwca w HUGO Restaurant odbyło się spotkanie podsumowujące poznańską odsłonę eventu.

III Noc Restauracji odbywała się w głównie trzech miastach – Poznaniu, Gdańsku i Białymstoku. Udział brały jednak również lokale z innych miejscowości, np. Pałac Mierzęcin czy Zamek w Tykocinie. Wyjątkowości nadawały pokazy prowadzone przez szefów kuchni oraz niepowtarzalne menu, dostępne jedynie podczas tego wydarzenia. Przed najpopularniejszymi lokalami ustawiały się nawet kolejki – poczekać trzeba było np. na wejście do Bazaru 1838, GOKO Restauracji Japońskiej czy Restauracji Hotelu NH Poznań. Padały nawet rekordy frekwencji – np. w HUGO Restaurant, gdzie podczas Nocy Restauracji obsłużono ponad 300 gości.

Hitem wieczoru okazały się ‘Nocne Dania’, czyli kreacje przygotowane przez szefów kuchni specjalnie na tę okazję i nawiązujące do motywu przewodniego imprezy – smaków miasta i regionu oraz smaków świata. Właśnie te dania brały udział w konkursie Grand Prix Nocy Restauracji. Uroczyste wręczenie wyróżnień odbyło się podczas spotkania, które odbyło się w HUGO Restaurant w środę, 25 czerwca.

Trzecie miejsce w poznańskiej edycji konkursu przypadło restauracji BlowUp Hall 5050. Głosującym szczególnie do gustu przypadła kreacja przygotowana przez szefa Tomka Purola, składająca się z górki cielęcej, ziemniaków, pora, marchwi i czekolady. Warto wspomnieć również o niepowtarzalnym pokazie kulinarnym szefa Tomka, podczas którego wcielił się on w artystę i niczym Jackson Pollock na płótnie-stole namalował… deser, jak farb używając musów, czekolad, owoców i innych intrygujących składników.
Drugie miejsce wywalczyła restauracja Pastela. Szef kuchni Marcin Michalski podczas Nocy Restauracji zaproponował gościom wielkopolską przepiórkę na puree gruszkowym podawaną z sosem czekoladowym i sałatą z olejem lnianym. Smakowite danie w ciekawy sposób odwołujące się do słynących z jakości, regionalnych składników.

Pierwsze miejsce zajęło HUGO Restaurant i szef kuchni Dominik Narloch. Wyjątkowe uznanie głosujących wzbudziła kreacja z policzków wielkopolskiej świnki złotnickiej, kiszonych zielonych szparagów, wędzonego bakłażana, pieczonych młodych buraczków i karmelizowanej trzustki. Odważne, acz bardzo smakowite składniki – w szczególności policzki i trzustka – w połączeniu z charakterystyczną dla Dominika, niemal ‘organiczną’ prezentacją dania bardzo pozytywnie zaskoczyły smakoszy.

Organizatorzy przyznali również dwa wyróżnienia dla wyjątkowo ciekawych dań nawiązujących do kulinarnej tradycji regionu. Pierwsze wyróżnienie trafiło do Chrisa Pedersena, szefa kuchni Voyager Wine Club, który interesująco połączył dwa poznańskie klasyki – kaczkę i rogale. Chris Pedersen zaskoczył gości słonymi rogalami nadziewanymi konfiturą z wielkopolskiej kaczki, podanymi z sosem z żurawiny. Druga z wyróżnionych kreacji to dzieło Mariusza Kucharczaka, szefa kuchni Novotelu Centrum. Przygotował on paillard z kaczki z sezonowymi warzywami, świeżymi frytkami i sosem z ciemnego piwa i pomidorów.

Podczas spotkania wręczono również nagrodę specjalną dla restauracji, która zdobyła największą ilość głosów spośród wszystkich, ponad 60 lokali z całej Polski. Ten wyjątkowy zaszczyt przypadł szefowi kuchni Dawidowi Łagowskiemu z Pałacu Mierzęcin, który podczas Nocy Restauracji raczył gości regionalnym filetem z sandacza (pochodzącego z mierzęcińskiego stawu) w towarzystwie czarnej soczewicy, szparagów i sosu holenderskiego. Warto również wspomnieć, że Pałac Mierzęcin ufundował nagrodę dla jednego szczęśliwca wylosowanego spośród wszystkich głosujących – nocleg pełen smaku w tym ekskluzywnym obiekcie.

FLESZ: Polacy żyją krócej. Co nas zabija?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3