ZOBACZ TEŻ: Smaczna Noc Restauracji
Na drugim miejscu znalazło się menu degustacyjne z wielkopolskiej dziczyzny i owoców lasu z Restauracji Le Palais du Jardin. Trzeci stopień podium przypadł filetowi ze szczupaka z karmelizowanym korzeniem młodej pietruszki z Restauracji Bazar 1838.
Jak się okazało tegoroczna Noc Restauracji przyciągnęła tłumy i choć nie było widać kolejek, to jednak w niektórych miejscach trzeba było czekać na stolik.
- Nie spodziewaliśmy się takich tłumów - mówi Bartosz Mikołaj Mikołajczak manager restauracji BlowUp Hall 5050. - Rzeczywiście niektórzy musieli czekać na stolik nawet godzinę. To świetna akcja, dzięki której ludzie przekonują się, że warto odwiedzać różne miejsca i kosztować przysmaków różnej kuchni.
Jak się okazuje organizatorzy Nocy Restauracji widząc popularność akcji zarówno w Poznaniu, jak i w Gdańsku i Białymstoku postanowili powtórzyć ją jeszcze raz we wrześniu na zakończenie wakacji.
- Tym razem jednak będzie to akcja na mniejszą skalę - mówi Hubert Gonera, współorganizator. - Nazwaliśmy ją Udergrund. Będzie można zamówić wizytę w dwóch lokalach w pakiecie wraz z transportem. Tematem przewodnim będzie wino, ser i oliwa.
Żeby poznaniacy dobrze przygotowali się do kolejnych wydarzeń związanych z jedzeniem została powołana Akademia Kulinarnego Poznania. Będzie to cykl warsztatów odbywających się w restauracjach pod okiem szefa kuchni. Podczas takich zajęć uczestnicy nie tylko poznają nowe składniki, ale także przyrządzą potrawę od podstaw ucząc się różnych technik gotowania. Pierwsze takie szkolenia odbyły się już przed Nocą Restauracji, teraz przygotowywane są kolejne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?