Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Noc Restauracji: Grand Prix dla BlowUp Hall!

Elżbieta Podolska
Bartosz Mikołaj Mikołajczak manager restauracji BlowUp Hall 5050 odbiera nagrodę z rąk Andrzeja Bobrowskiego, dyrektora Agencji Rynku Rolnego i Huberta Gonery, pomysłodawcy akcji
Bartosz Mikołaj Mikołajczak manager restauracji BlowUp Hall 5050 odbiera nagrodę z rąk Andrzeja Bobrowskiego, dyrektora Agencji Rynku Rolnego i Huberta Gonery, pomysłodawcy akcji Elżbieta Podolska
Najlepszą potrawą Nocy Restauracji uczestnicy kulinarnej wędrówki przez Poznań wybrali polędwicę wołową ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki i sosem z kaczki przygotowaną przez szefa kuchni BlowUp Hall 5050. To był prawdziwy hit tegorocznej smacznej nocy.

ZOBACZ TEŻ: Smaczna Noc Restauracji

Na drugim miejscu znalazło się menu degustacyjne z wielkopolskiej dziczyzny i owoców lasu z Restauracji Le Palais du Jardin. Trzeci stopień podium przypadł filetowi ze szczupaka z karmelizowanym korzeniem młodej pietruszki z Restauracji Bazar 1838.

Jak się okazało tegoroczna Noc Restauracji przyciągnęła tłumy i choć nie było widać kolejek, to jednak w niektórych miejscach trzeba było czekać na stolik.

- Nie spodziewaliśmy się takich tłumów - mówi Bartosz Mikołaj Mikołajczak manager restauracji BlowUp Hall 5050. - Rzeczywiście niektórzy musieli czekać na stolik nawet godzinę. To świetna akcja, dzięki której ludzie przekonują się, że warto odwiedzać różne miejsca i kosztować przysmaków różnej kuchni.

Jak się okazuje organizatorzy Nocy Restauracji widząc popularność akcji zarówno w Poznaniu, jak i w Gdańsku i Białymstoku postanowili powtórzyć ją jeszcze raz we wrześniu na zakończenie wakacji.

- Tym razem jednak będzie to akcja na mniejszą skalę - mówi Hubert Gonera, współorganizator. - Nazwaliśmy ją Udergrund. Będzie można zamówić wizytę w dwóch lokalach w pakiecie wraz z transportem. Tematem przewodnim będzie wino, ser i oliwa.

Żeby poznaniacy dobrze przygotowali się do kolejnych wydarzeń związanych z jedzeniem została powołana Akademia Kulinarnego Poznania. Będzie to cykl warsztatów odbywających się w restauracjach pod okiem szefa kuchni. Podczas takich zajęć uczestnicy nie tylko poznają nowe składniki, ale także przyrządzą potrawę od podstaw ucząc się różnych technik gotowania. Pierwsze takie szkolenia odbyły się już przed Nocą Restauracji, teraz przygotowywane są kolejne.


GŁOS WIELKOPOLSKI POLECA:


Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski