18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Noc Restauracji: Szefowie kuchni pokażą co potrafią. ZDJĘCIA

ELKA
Dominik Narloch, szef kuchni Hugo Restaurant
Dominik Narloch, szef kuchni Hugo Restaurant Kulinarny Poznań
W piątek 24 maja smakosze nie pójdą spać. 17 najlepszych w Poznaniu lokali przygotowało specjalne menu na Noc Restauracji. Będą degustacje i konkursy. Szefowie kuchni przygotowali widowiskowe pokazy kulinarne.

ZOBACZ TEŻ: Warsztaty przed Nocą Restauracji

Ci, którzy chcą poznać bliżej ciekawe i nowe techniki przygotowania mięs i ryb koniecznie muszą odwiedzić restauracje: Hugo, Mosaica i Ratuszova. Dominik Narloch, szef kuchni Hugo Restaurant wprowadzi w tajniki gotowania metodą sous vide, czyli gotowania w niskich temperaturach w atmosferze próżniowej. Na przykładzie pstrąga tęczowego zademonstruje wyjątkowe walory smakowe, jakie pozwala uzyskać ta metoda.

W restauracji Mosaica szef Jakub Ignyś zademonstruje autorskie sposoby wędzenia ryb. Skomponuje on na oczach widzów nocne danie składające się z wędzonego dorsza z kaszą pęczak. W Ratuszovej na Starym Rynku szef Paweł Grygier uchyli rąbka kuchni molekularnej. Jego pokaz połączy najnowsze osiągnięcia zaawansowanych sposobów i substancji pozwalających na uzyskanie niespotykanych tekstur i smaków w daniach.

Miłośnicy świeżości w kuchni powinni zapamiętać tej nocy Restaurację City Kitchen. Szef Łukasz Grzesik przygotuje tam autorską prezentację zastosowania w kuchni jadalnych kwiatów. Po pokazie będzie można zamówić indywidualne menu degustacyjne np. z udziałem kwiatów.

To będą prawdziwe uczty dla fanów dobrego jedzenia. Tematem Nocy Restauracji jest odczarowanie regionalnej tradycji kulinarnej

Tej nocy będzie także można przyjrzeć się z bliska, jak najlepiej przyrządzić homary, czy raki. Te pierwsze przygotuje szef Platinum Place Restaurant Dominik Brodziak. Pokaże on, jaki sposób przygotowania homara pozwala wydobyć z niego najwyższe wartości smakowe. Wielkopolskie raki znajdą się jako element pokazu kulinarnego Jacka Feded, który nie tylko opowie o ich właściwościach i sposobach przyrządzania, ale także skomponuje z nich danie w towarzystwie młodego groszku.

Niesłychanym magnesem, aby odwiedzić restaurację Kaskada położoną nad Kiekrzem będzie całonocny live cooking przyrządzania ryb jeziornych z udziałem szefa tej restauracji Jarosława Wołyńskiego. Jeśli dodamy, że pokazy te będą odbywały się na pomostach i plaży z jeziorem Kierskim w tle trudno wyobrazić sobie lepszy plener dla takiego widowiska.

Pozostając w klimacie ryb i owoców morza na nocnej trasie należy uwzględnić GOKO Restaurację Japońską. Tam Patryk Jerzykowski - szef i sushi master zdradzi tajniki kompleksowego przegotowania sashimi. Są to najwyższej jakości płaty surowej ryby podawane z różnorodnymi dodatkami.

W restauracji włoskiej Milano szef kuchni Marcin Matelski zaprezentuje pokaz przyrządzania Nocnego Dania - tatara z łososia szkockiego z jajkiem przepiórczym. Zwróci on uwagę na możliwości połączenia ryb z produktami wielkopolskimi.
Mistrzem w kwestii przyrządzania dziczyzny jest bez wątpienia szef restauracji Le Palais du Jardin**Tomasz Fiedorowicz**. Opowie on o właściwościach mięs wielkopolskiej dziczyzny oraz zaprezentuje techniki ich obróbki, na przykładzie wątroby z jelenia.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

W Zagrodzie Bamberskiej można będzie spróbować swoich sił w przygotowywaniu dań z wielkopolskich składników regionalnych. Pokaz niespodzianka, który zaangażuje przybyłą publiczność poprowadzi szef Roman Kosmalski.
Nowością w świecie kulinarnym jest grillowanie na kamieniu wulkanicznym. W Restauracji 3 Kolory szef Adam Zastróżny zaprezentuje techniki grillowania różnorodnych produktów spożywczych od mięs przez ryby, krewetki na warzywach kończąc.
W Restauracji Cucina szef Ernest Jagodziński od godziny 20:00 do końca imprezy będzie przygotowywał pierożki z wszystkich stron świata. Rozpoczynając od Italii, a na Chinach skończywszy.

W Cactus Factoria odbędą się aż dwa pokazy. O 19:30: Pollo Con Arándanos, I o 22:30: Fajitas De Res. Szefowa kuchni odczaruje składniki i techniki przyrządzania dań latynoskich.

W BlowUp Hall 5050 odbędzie się pokaz parowania win z potrawami prowadzony przez uznanego znawcę win i sommeliera Bartosza Mikołajczaka.

W Pasteli szef Marcin Michalski pokaże jak wydobyć pełnię smaków i aromatów z wielkopolskiego królika. Przygotuje on Nocne Danie - Królik na leśnej polanie. Jego podstawowym składnikiem jest comber królika, a kompozycja smakowa opiera się na lekkich dodatkach owocowych.

W restauracji Przedwiośnie w Gościńcu Sucholeskim szef kuchni Marcin Mirzyński zaprezentuje podczas pokazu jak wykonać popisowe danie, którego podstawę stanowi polędwica z wielkopolskiej wołowiny. Pokaz ukaże sposób łączenia składników oraz przede wszystkich triki szefa - jak sprawić, aby grillowana wołowina pozostawała chrupiąca i soczysta zarazem.

HARMONOGRAM POKAZÓW SZEFÓW KUCHNI
19 Ratuszova, Stary Rynek 55Podstawy kuchni molekularnej
19 Hugo,ul. Wojskowa 4 Live Cooking: Pstrąg tęczowy gotowany metodą sous vide
19 Pastela Restaurant & Cafe, ul. 23 Lutego 40 (róg Zamkowej)Live Cooking: Królik na leśnej polanie
19 GOKO Restauracja Japońska, Pokaz przyrządzania i wyboru najwyższej jakości ryb do sashimi
19.30 Cactus Factoria, ul. Ślusarska 5,Live cooking: Pollo Con Arándanos
20 Bazar 1838, ul. Paderewskiego 8Wielkopolskie raki z aromatycznym puree z zielonego groszku. Po pokazie zwiedzanie Sali Białej
20 Blow Up Hall 5050, ul. Kościuszki 42Degustacja win
20 Cucina, ul. Wyspiańskiego 26ALive station: Pierożki z różnych stron świata
20 Milano Ristorante, al. Wielkopolska 42Przyrządzanie Nocnego Dania - tatara z łososia szkockiego z jajkiem przepiórczym
20 Platinum Palace, ul. Władysława Reymonta 19Live cooking: Homar ze szparagami i sosem szafranowym
21 Zagroda Bamberska, ul. Kościelna 43 Zawody Kulinarne Chef's Challenge
21 3 Kolory cafe grill & restaurant, ul. Wiankowa 3 Techniki grillowania różnych produktów spożywczych na kamieniu z lawy wulkanicznej
21 Przedwiośnie w Gościńcu Sucholeskim, ul. Sucholeska 6Live cooking: grillowana polędwica z wołowiny wielkopolskiej
21 Mosaica, Plac Andersa 3Live cooking: wędzony dorsz z kaszą pęczak oraz przybliżenie tajników wędzenia ryb
22 City Kitchen, Wenecjańska 10Kwiaty w kuchni - autorski pokaz Łukasza Grzesika
22 Bazar 1838, ul. Paderewskiego 8Ręcznie klejone ravioli faszerowane żółtkami z kury zielononóżki. Po pokazie zwiedzanie Sali Białej
22.30 Cactus Factoria, ul. Ślusarska 5Fajitas De Res
23 Le Palais du Jardin, Stary Rynek 37Tajniki przyrządzania wielkopolskiej dziczyzny
Cała Noc Kaskada, ul. Międzyzdrojska 1. Całonocny live cooking na plaży połączony z imprezą w stylu latino

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski