Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Noc Restauracji w Poznaniu. W piątek nie warto kłaść się spać!

Anastazja Bezduszna
BAZAR 1838 - Nocne Danie - Ryba w wydaniu tradycyjnym - pieczona w cieście solankowym - i nowoczesnym - sous vide
BAZAR 1838 - Nocne Danie - Ryba w wydaniu tradycyjnym - pieczona w cieście solankowym - i nowoczesnym - sous vide Noc Restauracji
Noc Restauracji w Poznaniu coraz bliżej! Wyjątkowe dania i zaskakujące pokazy kulinarne tylko jednej nocy w naszych restauracjach. W najbliższy piątek, 29 maja odbędzie się czwarta edycja najgorętszego wydarzenia kulinarnego w kraju - Nocy Restauracji. W jej ramach restauracje będą serwować wyjątkowe Nocne Dania, przygotowane specjalnie na tę okazję.

W każdym lokalu biorącym udział w imprezie zobaczymy też porywające pokazy kulinarne. Restauracje będą otwarte od godziny 19 do - przynajmniej - 2. Noc Restauracji tradycyjnie odbędzie się w Białymstoku, Gdańsku i Poznaniu.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji Nocy Restauracji jest zestawienie kuchni tradycyjnej z kuchnią przyszłości. Szefowie zaproponują swoją wizję tradycji i przyszłości na talerzu.

- Noc Restauracji w Poznaniu jest świętem dobrego smaku. Poznańscy kucharze gotują naprawdę na wysokim poziomie, tak technicznym, jak i kreacyjnym. Podczas imprezy będzie można przekonać się, jakie efekty daje to połączenie. Kucharze będą serwować arcydzieła wizualne z wyśmienitym smakiem - mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator Nocy Restauracji. - Połączenie tradycji z nowoczesnością kucharze pokażą przez odkrycie klasycznych składników na nowo - dodaje.

I tak, w nocnym menu poznańskich restauracji znajdziemy między innymi jagnięcinę nizinną, tradycyjnie wielkopolską wieprzowinę złotnicką (w Restauracji Figa) i kaczkę (z szagówkami i modrą kapustą w Restauracji Monidło oraz ze strudlem z modrą kapustą i szparagami w Restauracji Niku), wegańskie nowalijki (w Restauracji Jadalnia), wariację na temat marynowanego śledzia w Hugo Restaurant czy kości szpikowe w zupełnie nowej, unikatowej odsłonie (w Restauracji Toga). Propozycją Restauracji Cucina jest zaskakujący Modern Kebab, a BlowUp Hall 5050 zaserwuje wykwintną polędwicę wołową z foie gras i truflą. Tradycję i przyszłość połączył też szef kuchni Restauracji Bazar 1838, podając na jednym talerzu filet rybny w wydaniu historycznym - pieczony w cieście z ziołami - oraz nowoczesnym - przygotowany metodą sous vide.

- Noc Restauracji w Poznaniu jest świętem dobrego smaku

Warto też wspomnieć, że podczas Nocy Restauracji w wybranych lokalach swą premierę będą miały kreacje ochrzczone mianem kulinarnej "Klasyki Poznania". Posmakujemy m.in. sandacza z purée z kalafiora, z zielonym groszkiem i topinamburem w Restauracji Gusto Food&Wine, wieprzowiny złotnickiej z sezonowymi dodatkami w Restauracji Figa czy pieczonej wątróbki kurzej z jabłkiem, burakiem, maliną i minipoznańskimi pyzami w Nifty No. 20.

Noc Restauracji w Poznaniu. Oto ;ista uczestniczących restauracji:

  • 1. Bazar 1838 - Nocne danie szefa kuchni Jacka Fedde to Okoń morski pieczony w cieście solnym, pomidorowy sos maślany, młode warzywa, ziemniaki pieczone na węglach. O godz. 20 szef kuchni także poprowadzi pokaz przygotowania lodów na dwa sposoby TRADYCJA vs. PRZYSZŁOŚĆ.
  • 2. Blow Up Hall 5050 - Nocne danie szefa kuchni Tomasza Purola to Polędwica wołowa z foie gras, truflą, warzywami sezonowymi i ziemniakami (Klasyka Poznania). Pokaz „Jak przygotować majonez truflowy i tatar z tuńczyka?” w wykonaniu szefa kuchni zacznie się o godz. 22.30
  • 3. Cucina- Nocne danie szefa kuchni Ernesta Jagodzińskiego „Modern Kebab” - plastry wołowiny, jagnięciny, wędzona śmietana, jalapeno, seler naciowy, chapati, czarnuszka, dymka, oliwa miętowa. Live cooking nocnego dania w wykonaniu szef kuchni zacznie się o godz. 20.
  • 4. Figa - Nocne danie szefa kuchni Lecha Plucińskiego to Grillowany schab złotnicki, kaszanka, puree ziemniaczane, czarna marchew, boczniak, szparag, sos musztardowy. Pokazy przygotowywania nocnego dania w wykonaniu szefa kuchni odbędą się p godz. 19. i 22.
  • 5. Flavoria Nocne danie szefa kuchni Tomasza Różańskiego to Ozór wieprzowy / chrzan / rabarbar / zielone szparagi / madera. Pokaz przygotowania nocnego dania zacznie się o godz. 20.30
  • 35 zł
  • 6. Fusion Nocne danie szefa kuchni Krystiana Szopka to Stek cielęcy, pieczony pasternak, kurki, zielone szparagi Konkurs z nagrodami, degustacja oraz pokaz kulinarny z aktywnym udziałem gości "Cielęcina i tradycyjne składniki" zacznie się o godz. 22.
  • 7. GustoNocne danie szefa kuchni Romana Kosmalskiego to Sandacz, puree z kalafiora, zielony groszek, topinambur, pesto z suszonych pomidorów (Klasyka Poznania) Pokaz kulinarny "Mule w 3 odsłonach" zacznie sie o godz. 20.30
  • 8. Hugo Nocne danie Adama Lelewera i Łukasza Osieckiego to Śledź / Burak / Dashi / Ziemniak truflowy / Czerwona kapusta. Live cooking nocnego dania prowadzi Adam Lelewer. Początek o godz. 19.30.
  • 9. Jadalnia Nocne danie szefa kuchni Piotra Markowskiego to Młode warzywa z musem kalafiorowym i pokrzywą, skropione sokiem chrzanowymZastępca szefa kuchni Michał Ratajczak zaprezentuje "wykorzystanie leczniczych ziół i kwiatów w potrawach oraz sposoby dekorowania potraw na talerzu" – godz. 22.
  • 10. Monidło Nocne danie szefowej kuchni Doroty Gozik wraz z Arturem Mellerem to Kacze udko confit, szagówki, kapusta modra, śliwka marynowana. Około godz. 22.zacznie się pokaz przyrządzenia tatara - jednej z przystawek w nocnym menu.
  • 11. Nifty No. 20 Nocne danie szefa kuchni Jakuba Ignysiato Podwędzana karkówka z grilla, pieczone ziemniaki, colesław, zimne sosy. Od godz. 19. zacznie się Garden Party z livecookingiem w wykonaniu chefa.
  • 12. Niku Nocne danie szefa kuchni Adama Zastróżnego to Filet z kaczki sous vide, strudel z modrą kapustą, duet szparagów, pianka żurawinowa, puder pomarańczowy. Livecooking z chefem Adamem Zastróżnym startuje o godz. 23.
  • 13. Pałac Mierzęcin (woj. lubuskie) Nocne danie szefa kuchni Dawida Łagowskiego to Carpaccio z jelenia, chipsy z borowika, kiszone szparagi, puree z młodej cebuli, pianka pietruszkowa. Pokaz przygotowania dań z nocnego menu zacznie się o godz. 21.
  • 14. Pastela Nocne danie szefa kuchni Marcina Michalskiego to Comber z jagnięciny nizinnej z sosem na bazie miodu gryczanego i piwa, zielona soczewica, chutney rabarbarowy, młody burak. O godzi. 21. zacznie się live cooking: pokaz przygotowania nocnego dania. Przez całą noc szef kuchni też będzie przygotowywał pudding piwny według tradycyjnej receptury, pudding take away.
  • 15. TogaNocne danie szefowej kuchni Ewy Michalskiej to Kwaśno-słodko i szafranowo, czyli koźlina sprzed wieków. Pokaz livecooking nocnego dania oraz dyskusja na temat kulinarnych tradycji Poznania prowadzona prze Ewę i Piotra Michalskich zacznie się o godz. 21.30.
  • 16. Voyager Wine Club Nocne danie szefa kuchni Łukasza Wawrzyniaka to Polędwiczki wieprzowe marynowane w białym winie i szałwii z puree z pietruszki i brzoskwini oraz sosie z zielonego groszku. O godz. 21 szef kuchni przygotuje na żywo tatar.
  • 17. Whisky Bar 88 Zaprezentuje Nocny Koktajl: Beauty and trze beast. Specjalne Nocne Menu Koktajlowe. Pokaz CocktaiLove Klasyki zaczni się o godz. 23.
  • 18. Zagroda Bamberska Nocne danie szefa kuchni Sergiusza Hieronimczaka to Baranina, Wędzone Pyry, Szparagi . Pokaz przygotowywania nocnego dania zacznie się o godz. 20.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski