Pojawił się już król wiosny - szparag. Pęczek w zależności od wielkości kosztuje od 2 do 6 zł. Smakosze mogą dostać nie tylko czerwone rzodkiewki (na rynku Jeżyckim kosztują 1,20 zł, a na osiedlowych np. na Piątkowie, 2 zł), ale także białe.
Za dużych rozmiarów rzodkiewkę - kupuje się je na sztuki - zapłacimy ok. 3,5 zł. Są lekko pikantne i np. starte na tarce o dużych oczkach, ożywią smakowo każdą sałatkę i surówkę.
Można wybierać także w kiełkach: brokułów, słonecznika, lucerny itp. Pudełeczko kosztuje 4,50 zł. Co ciekawe, coraz więcej pojawia się również warzyw do tej pory u nas mało w kuchni wykorzystywanych jak sałaty: rukola, roszponka i rzymska. Pojemniki prosto z Włoch, z których przygotowujemy sałatkę dla dwóch osób, są w cenie 6 zł. Można także spróbować cykorii w tej samej cenie.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Kto ma ochotę na prawdziwie wiosenny obiad, może kupić młode ziemniaki, które kosztują na rynku Wielkopolskim od 4 do 6 zł za kilogram. Posypane w zależności od upodobań posiekanym koperkiem (od 1 do 1,50 zł) lub młodziutką cebulką ze szczypiorkiem (1,50 zł) smakują wyśmienicie. Osobom lubiącym zupy warto polecić botwinkę, która w zależności od wielkości pęczka kosztuje od 2,5o zł do 3,50 zł.
Do tego żółta fasolka, niestety jeszcze droga, bo w cenie od 10 do 15 złotych (na Rynku Bernardyńskim). Na deser koniecznie kompot z rabarbaru (do 3 do 6 zł) i truskawki, które z dnia na dzień stają się tańsze. Pojawiły się już krajowe, które w zależności od dnia i rynku kosztują od 9 zł na rynku Jeżyckim, do nawet 20 zł na Wielkopolskim.
Panie, które lubią robić zaprawy, już mogą zacząć kisić ogórki. Kiszeniaki są w cenie od 6 do 9 zł za kilogram.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?