Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nutella ze śliwek

Anastazja Bezduszna
123rf
Najlepsze odmiany na powidła i konfitury są renklody i węgierki. Zamknąć w słoku z nich można nie tylko śliwkowe powidła, kompoty, a też śliwkową nutellę.

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek,
  • około 100-200 g cukru,
  • 100 g gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Siekamy śliwki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na około godzinę. Po upływie tego czasu przygotowujemy powidła śliwkowe.
Pod koniec ostatniego smażenia do masy dodajemy przesiane kakao. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy więcej cukru.
Gorącą masę wkładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 30 minut w garnku z wodą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski