Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek,
- około 100-200 g cukru,
- 100 g gorzkiego kakao
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Siekamy śliwki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na około godzinę. Po upływie tego czasu przygotowujemy powidła śliwkowe.
Pod koniec ostatniego smażenia do masy dodajemy przesiane kakao. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy więcej cukru.
Gorącą masę wkładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 30 minut w garnku z wodą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?