Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Odchudzanie z ziołami. Najlepsze zioła odchudzające.

.
Zioła są darem natury od dawna wykorzystywanym przez ludzi. Stosowano je leczniczo w czasach, kiedy nie było syntetycznych leków ani aptek. Bogactwo natury umożliwiało radzenie sobie z wieloma ówczesnymi chorobami. Wraz z cywilizacją pojawiło się wiele nowych chorób, ale nastąpił również rozwój nauk, w tym medycyny, a więc powstają lekarstwa je uleczające. Znaczenie ziołolecznictwa spadło i zeszło na dalszy plan na rzecz syntetycznych farmaceutyków. Warto jednak przypomnieć sobie drogocenne właściwości naturalnych składników i stosować je w codziennym życiu – wspomagająco w leczeniu oraz profilaktycznie.

Zioła są źródłem ważnych witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Zioła znajdują współcześnie szerokie zastosowanie w kwestii odchudzania. Wdrażając zioła do swojej codziennej diety poprawiasz przemianę materii i w całkowicie bezpieczny dla organizmu sposób pobudzasz metabolizm. Utrata wagi w sposób naturalny nie jest szkodliwa dla organizmu, obniża ryzyko raka, chorób serca i cukrzycy. Dzięki ziołom możesz poprawić nie tylko estetykę sylwetki, ale jej zdrowie, witalność oraz samopoczucie psychiczne.

Jak wybrać dobre zioła na odchudzanie?
To, jakie zioła na odchudzanie wybierzemy, zależy od celu ich stosowania. W odchudzaniu najlepiej sprawdzają się mieszanki ziołowe, ponieważ pobudzają metabolizm i regulują procesy trawienne. Sporządzone mieszanki odchudzające powinny hamować apetyt, regulować trawienie, pobudzać metabolizm, redukować chęć podjadania między posiłkami oraz sięgania po słodycze. Zioła najczęściej przyjmuje się w postaci naparów, herbat i suplementów. Możliwe jest też kupno sproszkowanych ziół i dodawania ich do posiłków. Kuracja ziołami przyniesie efekty tylko jeśli będzie systematyczna. Należy być konsekwentnym w piciu ziół i pić je 2 razy dziennie, najlepiej pół godziny przed posiłkiem.

Najlepsze zioła odchudzające
Do ziół najczęściej stosowanych w odchudzaniu zalicza się: rumianek, ogórecznik, morszczyn, perz, morwę białą, aloes, dziurawiec, siemię lniane a także przyprawy, np.: kurkuma, curry, cynamon, bazylia i gorczyca. Poniżej opisane działanie niektórych z nich.

Dziurawiec
Zioła tworzy się z świeżych kwiatów dziurawca. Dziurawiec zawiera wiele flawonoidów, olejków lotnych, związków żywicowych i garbników. Działa on uspokajająco i rozkurczająco. Co więcej, działa moczopędnie oczyszczając nerki. Dziurawiec wspomaga regenerację zakończeń nerwowych. Polecany jest w słabych stanach psychicznych: lękach, depresji i bezsenności. Dziurawiec działa rozkurczająco na żołądek, dzięki czemu pomaga trawić ciężkostrawne potrawy. Poprzez swoje moczopędne właściwości działa łagodząco w stanach zapalnych dróg żółciowych i kamicy żółciowej.

Rumianek
Rumianek jest jednym z najczęściej pitych naparów. To herbata silnie oczyszczająca, co niezbędne jest w odchudzaniu. Oczyszczanie jest pierwszym krokiem odchudzania. Picie naparu z rumianku pozwoli odstawić cukier i uzupełnić minerały potrzebne każdego dnia. Rumianek doskonale łagodzi stany zapalne błon śluzowych, dróg rodnych a także łagodzi zakażenia bakteryjne, grzybicze. Rumianek jest ziołem hipoalergicznym. Również działa uspokajająco. Jego zbawienne działanie polega na łagodzeniu wzdęć i napięcia przedmiesiączkowego. Rumianek wspomaga apetyt, ale oczyszcza układ pokarmowy, ponieważ wypłukuje bakterie. Nadaje się tez do pielęgnacji jamy ustnej.

Morszczyn
Morszczyn dba o gospodarkę hormonalną organizmu. Jego rola w odchudzaniu polega na odpowiednim wydzielaniu hormonów decydujących o głodzie i sytości oraz hormonów wspomagających trawienie. Zioło zawiera wiele bromu i jodu, a są to pierwiastki, które odpowiadają za prawidłowe przyswajanie i wchłanianie wapnia w organizmie. Morszczyn zapobiega powstawaniu efektu jojo, co ucieszy wiele osób odchudzających się. Również osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy powinny spożywać morszczyn, ponieważ zapobiega on gwałtownemu przyrostowi masy ciała.

Ogórecznik
Z ogórecznika pozyskuje się olej, który redukuje poziom złego cholesterolu we krwi, gdyż zapobiega jego odkładaniu się na ściankach naczyń krwionośnych, dzięki czemu udrażnia naczynia zapewniając prawidłowy przepływ krwi i nie obciążając serca bardziej niż to konieczne. Ogórecznik dba o dobrą kondycję skóry i układu trawiennego. Zapewnia prawidłowy poziom wilgotności.

Perz
Perz działa przeciwgrzybiczo, zapobiega zatem zakażeniom układu trawiennego. Działa też przeciwpasożytniczo, ponieważ niszczy warunki dogodne do rozwoju drobnoustrojów. Perz odtruwa organizm i usuwa z niego toksyny. To zioło polecane do picia w pierwszym stadium odchudzania, ponieważ na początku niezbędne jest porządne odtrucie organizmu. Perz swoje działanie zawdzięcza oligosacharydom i cyklitolom , gdyż ich zadaniem jest redukcja poziomu cholesterolu. Perz obok swoich właściwości detoksykujących zapobiega miażdżycy.

Aloes i łopian
To zioła stosowane na przeczyszczenie. Dzięki nim straty materii będą większe niż zazwyczaj, dzięki czemu organizm nie odłoży tyle zbędnych substancji ile odłożyłby przy normlanym odżywianiu. W efekcie, waga nie powinna wędrować w górę. Aloes ma silne działanie przeczyszczające, ale przy tym łagodzące. Perystaltyka jelit , dzięki piciu aloesu i łopianu zostaje poprawiona i uregulowana. Jelita oczyszczają się częściej i bardziej, a im lepsze oczyszczenie i odtrucie tym większa szansa na utratę wagi. Zioła te przeznaczone są jednak do krótkotrwałego stosowania, ponieważ organizm ma tendencję do przyzwyczajania się do nich.

Morwa biała
Morwa biała ogranicza wchłanianie węglowodanów z pokarmu, co redukuje przybieranie wagi. Ponadto morwa sama w sobie bogata jest w wartości odżywcze – zawiera wiele witamin i cukrów prostych. Warte wzmianki są kwas foliowy i witaminy z grupy B.

Przyprawy
Jedną z grup ziół odchudzających są przyprawy. Nie stosuje się ich w takiej ilości jak herbaty, ale ich działanie jest równie mocne. Po pierwsze przyprawy spożywa się inaczej niż wyżej opisane zioła, ponieważ dodaje się je do posiłków. Przyprawy mają działanie osłabiające apetyt i pobudzające procesy trawienne. Do takich przypraw zaliczamy głównie przyprawy żółte czyli curry, kurkumę, cynamon i imbir. Są to przyprawy przyczyniające się do redukcji wagi. Najskuteczniejsze są właśnie przyprawy żółte oraz czerwone, np. papryka. Jej działanie odchudzające zostało wykorzystane w przeróżnych dietach. Przykładem jest dieta paprykowa. Powodem jest zawartość kapsaicyny. Kolejnym przykładem jest gorczyca przyspieszająca metabolizm i radząca sobie doskonale z zaparciami i wzdęciami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski