Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku: Zaplanuj weekend razem z nami [PROGRAM]

Anastazja Bezduszna
Gościem specjalnym tegorocznej edycji imprezy jest Robert Makłowicz, występujący nie tylko w roli smakosza i podróżnika ale też historyka (którym jest z wykształcenia) oraz festiwalowego sommeliera. W czwartek wygłosi on wykład o historii kuchni i jej związkach z religią i polityką podczas konferencji popularno-naukowej w Centrum Brama Poznania, tego samego dnia poprowadzi laboratorium smaku na temat polskich i środkowoeuropejskich win. Julian Redondo Bueno
Sierpniowa impreza w Poznaniu to jednak dużo więcej niż jarmark. Scena festiwalu grać będzie przez cztery dni. Popołudnia należą do szefów kuchni. W czwartek w szranki konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo staną kucharze specjalizujący się w daniach regionalnych. Piątek poświęcimy kuchni historycznej, sobota to Dzień z Powiatem Poznańskim nie zabraknie więc dań z najbliższego nam regionu. Niedziela to Europejski Dzień Produktu Regionalnego i Tradycyjnego – gospodarzem sceny będzie Grzegorz Łapanowski.

Organizatorem tegorocznej edycji imprezy jest nowopowstała Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Osią tegorocznej imprezy jest projekt „Stół Mieszka i Dobrawy” w ramach którego, obok wspomnianych już pokazów kuchni historycznej organizatorzy zapraszają na arcyciekawą konferencję popularno-naukową w Bramie Poznania i nietypowe bo skupione na kuchni sprzed tysiąca lat dziecięce warsztaty smaku.

- Festiwal oczywiście nadal będzie miejscem radosnego smakowania i zabawy ale w kolejnych latach planujemy realizować szereg działań, których celem jest ukazywanie historii, kultury i współczesności kulinariów jako dziedzin będących elementami szeroko pojętej kultury i dziedzictwa krajów, narodów, regionów, grup etnicznych i wspólnot. Brzmi bardzo poważnie, ale na pewno będzie też bardzo smacznie - mówi Wojciech Lewandowski, prezes Fundacji.

Czwartek - 13 sierpnia 2015

Warsztaty, laboratoria, degustacje
18.00 Wina z Polski w Środkowej Europy – Laboratorium smaku prowadzi Robert Makłowicz, wstęp 40zł, dziedziniec Muzeum Archeologicznego. Rezerwacje kontakt@ofds.pl
20.00 „Przyjęcie chrzcielne Mieszka I” – kolacja historyczna, Restauracja „A nóż widelec”- wstęp z zaproszeniami. Akredytacje dla mediów i blogerów – kontakt@ofds.pl

Inne wydarzenia
11.00 – 14.00 Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. Dziedziniec Muzeum Archeologicznego, Scena Festiwalu 11.20 – 14.30, Ogłoszenie wyników – 15.00 Scena Festiwalu
14.00 – 17.00 „Stół Mieszka i Dobrawy” – konferencja popularno-naukowa. Prelegenci: Robert Makłowicz, Piotr bikont. Prof. Jarosłąw Dumanowski, Paweł Lis, Hanna Lis. Brama Poznania, ul. Gdańska 2 (Śródka). Wstęp wolny.

Scena Festiwalu
11.30 – 15.00 Pokazy Kulinarne w ramach konkursu Naksze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów
15.00 Wręczenie nagród w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
17.30 – 21.00 Koncerty
18.00 Koncert Zumba Panduri Folk

Piątek - 14 sierpnia 2015

Warsztaty, laboratoria
14.30, 15.30, 16.30 Warsztaty dziecięce – „Stół Mieszka i Dobrawy”, mini-wykłady historyczno-kulinarne połączone z warsztatami, skierowane do dzieci w wieku 6-10 lat. Prowadzi Katia Roman Traska, Wstęp wolny, obowiązują wcześniejsze zapisy – kontakt@ofds.pl
10.00 – 14.00 Warsztaty kulinarne WWF - ochrona różnorodności biologicznej mórz i oceanów. Warsztaty dla mediów, kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych i blogerów. Prowadzi Sebastian Gołębiewski, Restauracja Toga Wymagana rejestracja – kontakt@ofds.pl
18.00 Wszystkie smaki zielonej herbaty – laboratorium smaku, prowadzą Marta Okińczyc i Szymon Konrad, 18.00, kwiaciarnia - herbaciarnia Kwietna (ul. 27 Grudnia 11). Cena – 25zł. Zapisy kontakt@ofds.pl

Inne wydarzenia
8.00 – 12.00 Smaczne Lato w Mieście na poznańskim Zielonym Targu , czyli producenci ekologicznej żywności zapraszają na (bezpłatne!) degustacje smakowitych dań na bazie swoich specjałów; w programie, oprócz rozkoszy podniebienia, także eko-warsztaty z niespodziankami dla dzieci; Zielony Targ, Rynek Bernardyński, www.fb.com/PoznanskiZielonyTarg/events
13.00 – 15.30 Radiowa Kuchnia Merkurego, gotują red. Andrzej Ogórkiewicz, Robert Makłowicz, Piotr Bikont Stary Rynek, plenerowe studio Radia Markury
17.00 – 19.00 Sheraton dla UNICEF’u – wspólne lepienie pierogów ze znanymi i lubianymi w ramach programu Road to Awareness, namiot UNICEF, Stary Rynek – akcja charytatywna.
20.00 Szopka & Makłowicz Prezentują, kolacja degustacyjna z kaczką i winami w roli głównej. Hotel Sheraton Poznan. Bilety (150zł) – hotel Sheraton, Tel. 61 655 20 00.

Scena Festiwalu
13.00 – 16.00 „Stół Mieszka i Dobrawy” – pokazy kuchni historycznej, prowadzi Maciej Nowicki
17.30 – 22.00 Koncert zespołu Cadillac ‘58

Sobota - 15 sierpnia 2015 – Dzień z Powiatem Poznańskim

Warsztaty, laboratoria
12.00 i 15.00 Warsztaty kulinarne z ARR - indyk z chowu zrównoważonego oraz wołowina rasy „Highland”. Restauracja Toga, wstęp wolny, obowiązują zapisy kontakt@ofds.pl
13.00 Chaczapuri. Chinkali i nie tylko – warsztaty kuchni gruzińskiej. Prowadzi Griorgi Bezhushvili, kwiaciarnia - herbaciarnia Kwietna (ul. 27 Grudnia 11). Cena – 45zł. Zapisy kontakt@ofds.pl
Pokazy, animacje, konkursy i inne

Konkurs Polska Nalewka Roku 2015
14.00 – 18.00 Obrady Jury Hotel Sheraton
19.30 Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród Scena Festiwalu, Stary Rynek
20.30 Spotkanie degustacyjne dla uczestników konkursu Dziedziniec Muzeum Archeologicznego, obowiązują zaproszenia

Konkurs Smak Powiatu Poznańskiego 2015
11.30 – 12.30 Obrady Jury (degustacja) Dziedziniec Muzeum Archeologicznego
19.30 Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród Scena Festiwalu, Stary Rynek

Scena Festiwalu
13.00 - 16.00 Pokazy Kulinarne (Krystian Szopka, Grzegorz Łapanowski, Jan Grabkowski )
16.30 Koncert – Wojciech Szopka Trio
18.00 Koncert – Gentle Jazz Trio
19.30 Wręczenie nagród w konkursach Smak Powiatu Poznańskiego 2015, Polska Nalewka Roku 2015
20.30 Koncert – Affabre Concinui

Niedziela – 16 sierpnia 2015 – Europejski Dzień Produktów Regionalnych i Tradycyjnych

Scena Festiwalu
12.00 – 16.00 Pokazy Kulinarne – Trzy Znaki Smaku
17.00 Koncert - Dixie Company
UWAGA: program może ulec niewielkim korektom i rozszerzeniom, prosimy sprawdzać aktualizacje

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3