Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oliwka. Hiszpańska królowa kuchni

Katarzyna Sklepik
Oliwki z owocami morza
Oliwki z owocami morza Olives Spain
Hiszpańskie oliwki łączą w sobie cztery podstawowe smaki: słony, gorzki, słodki i kwaśny, dlatego wspaniale smakują solo oraz w towarzystwie innych składników. Warto to wykorzystać oraz przyrządzić smaczne przekąski, jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu.

Wystarczy odkręcić słoiczek ulubionych hiszpańskich oliwek i zaserwować je w pomysłowy sposób. Propozycją może być ułożenie różnych rodzajów oliwek, w różnych kolorach w oryginalne kształty. Innym rozwiązaniem jest podanie nadziewanych hiszpańskich oliwek, na przykład: cytryną, anchois, migdałami czy papryką.

Faszerowane oliwki same w sobie stanowią pyszną przekąskę. Dodatkowo można je przyozdobić sezonowymi warzywami - sałatą, pomidorkami, ogórkiem.

W ten sposób we własnym domu, w kilka minut możemy stworzyć przekąski serwowane w hiszpańskich barach i restauracjach.

Marynata z hiszpańskich oliwek z winogronami

Składniki

  • 75 gramów zielonych hiszpańskich oliwek
  • 75 gramów czarnych hiszpańskich oliwek
  • 5 zielonych pędów młodego czosnku (można zastąpić pędami świeżego szczypiorku)
  • 15-20 winogron (jasnych i ciemnych)
  • 100 gramów białego sera, który można kroić
  • garść migdałów
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania: zielone i czarne oliwki odsącz z zalewy, pokrój na kawałki młode pędy czosnku, pokrój w kostkę biały ser. Połącz te składniki z winogronami. Dodaj parę migdałów, a na koniec skrop wszystko hiszpańską oliwą z oliwek. Zamieszaj i odstaw na chwilę, tak aby smaki się połączyły.

Marynata z hiszpańskich oliwek z białą czekoladą

Składniki

  • 150 gramów hiszpańskich czarnych oliwek
  • 75 gramów białej czekolady
  • tymianek
  • czerwony pieprz

Sposób przygotowania: czarne hiszpańskie oliwki wsyp do miseczki. Dodaj białą czekoladę pokruszona w średnie kawałki, posyp tymiankiem i różowym pieprzem. Starannie wymieszaj.

Marynata z hiszpańskimi oliwkami i owocami morza

Składniki

  • 150 gramów hiszpańskich czarnych oliwek
  • 10 małych małż ze słoika
  • 10 różowych krewetek
  • 50 gramów czerwonej papryki
  • sok z limonki
  • hiszpańska oliwa z oliwek
  • kilka listków rukoli do ozdoby

Sposób przygotowania: przygotuj krewetki bez pancerzyków (jeśli są mrożone należy je wcześniej rozmrozić), odcedź małże, upiecz paprykę. Następnie wszystkie te składniki włóż do miseczki i dodaj hiszpańskie czarne oliwki. Całość skrop sokiem z limonki oraz hiszpańską oliwą z oliwek. Marynatę można udekorować liśćmi rukoli.

Martini z hiszpańską oliwką

Składniki

  • 1 szklanka ginu
  • kilka kropel białego wermutu
  • 2 zielone hiszpańskie oliwki
  • sok z cytryny
  • lód

_Sposób przygotowania: _do shakera z lodem wlej gin i wermut. Całość wymieszaj, ale nie wstrząsaj. Przelej napój do kieliszków koktajlowych. Dodaj kilka kropel soku z cytryny oraz hiszpańskie zielone oliwki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski