Oliwy smakowe: cytrynowa czy na ostro

Anastazja Bezduszna
123rf
Masz w domu zioła w doniczkach? Wykorzystaj je do aromatycznych olejów i octów, które możesz przygotować samodzielnie. Zapas płynnych przypraw przyda się na chłodne dni. By były smaczne, musimy przestrzegać kilku zasad. Wybierajmy oliwę z pierwszego tłoczenia na zimno, czyli extra virgin, która ma najlepszy smak, zapach, ale i skład.

OLIWA NA OSTRO

Składniki:

  • 200 ml oliwy,
  • od 5 do 10 papryczek chilli
  • (w zależności od tego, jaką pikantną chcemy mieć oliwę)

Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy papryczki. Jeśli trafiły nam się większe i nie wchodzą do butelki w całości, możemy je przekroić na pół lub pokroić w paseczki. Pamiętajmy, by nie usuwać pestek. Wkładamy papryczki do butelki i zalewamy zimną oliwą. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach będzie gotowa do użycia.

Składniki:

  • 200 ml oliwy,
  • 2 papryczki chilli,
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Myjemy papryczki i obieramy czosnek. Papryczki zostawiamy w całości, a czosnek kroimy na pół, tak by nam wyszły cztery części. Przyprawy zalewamy oliwą. Po dwóch tygodniach oliwa ma już odpowiedni smak i aromat.

CYTRYNOWA OLIWA

Składniki:

  • skórka z jednej cytryny,
  • skórka z jednej limonki,
  • 200 ml oliwy

Sposób przygotowania:
Umytą cytrynę i limonkę obieramy ze skórki obieraczką do warzyw. Do butelki wkładamy skórkę i zalewamy ją oliwą. Odstawiamy na tydzień-drugi, by nabrała aromatu.

Składniki:
skórka z jednej cytryny,
200 ml oliwy,
sól morska
Sposób przygotowania:
Kroimy skórkę na drobne kawałki, delikatnie zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż wystygnie. Wrzucamy ją do butelki, dodająć odrobinę soli morskiej. Zalewamy chłodną oliwą. Odstawiamy w zimne miejsce na kilka tygodni. Tego rodzaju oliwa pasuje do sałatek i mięsa drobiowego. Dodać ją można do owoców morza i ryb, na przykład do łososia.

FLESZ: Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3