OLIWA NA OSTRO
Składniki:
- 200 ml oliwy,
- od 5 do 10 papryczek chilli
- (w zależności od tego, jaką pikantną chcemy mieć oliwę)
Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy papryczki. Jeśli trafiły nam się większe i nie wchodzą do butelki w całości, możemy je przekroić na pół lub pokroić w paseczki. Pamiętajmy, by nie usuwać pestek. Wkładamy papryczki do butelki i zalewamy zimną oliwą. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach będzie gotowa do użycia.
Składniki:
- 200 ml oliwy,
- 2 papryczki chilli,
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Myjemy papryczki i obieramy czosnek. Papryczki zostawiamy w całości, a czosnek kroimy na pół, tak by nam wyszły cztery części. Przyprawy zalewamy oliwą. Po dwóch tygodniach oliwa ma już odpowiedni smak i aromat.
CYTRYNOWA OLIWA
Składniki:
- skórka z jednej cytryny,
- skórka z jednej limonki,
- 200 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Umytą cytrynę i limonkę obieramy ze skórki obieraczką do warzyw. Do butelki wkładamy skórkę i zalewamy ją oliwą. Odstawiamy na tydzień-drugi, by nabrała aromatu.
Składniki:
skórka z jednej cytryny,
200 ml oliwy,
sól morska
Sposób przygotowania:
Kroimy skórkę na drobne kawałki, delikatnie zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż wystygnie. Wrzucamy ją do butelki, dodająć odrobinę soli morskiej. Zalewamy chłodną oliwą. Odstawiamy w zimne miejsce na kilka tygodni. Tego rodzaju oliwa pasuje do sałatek i mięsa drobiowego. Dodać ją można do owoców morza i ryb, na przykład do łososia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?