Cebulę od wielu lat wykorzystuje się do celów spożywczych i medycznych.
Cebula to naturalny antybiotyk. Pomaga w walce z przeziębieniem. Wielu z nas jako dziecko otrzymywało syrop z cebuli na przeziębienie. Cebula to także ważny dodatek wielu potraw.
Podczas krojenia cebuli uwalnia się kwas siarkowy, który to powoduje podrażnienie naszych oczu i w konsekwencji potok łez.
Cebula to prawdziwa bomba wartości odżywczych. W swoim składzie zawiera cenne witaminy, minerały oraz błonnik. Co więcej, jest niskokaloryczna.
Cebula jest bogatym źródłem antyutleniaczy, witaminy A i witamin z grupy B, C, E, K, PP, żelaza, fosforu, wapnia, krzemu, magnezu, cynku, selenu.
Cebula znakomicie sprawdzi się w walce z przeziębieniem, nadciśnieniem ale także trądzikiem.
Osoby, które mają te objawy nie powinny jeść cebuli - lista
My tym razem sprawdzamy, kto powinien tego zdrowego warzywa unikać, mimo wielu zalet i właściwości zdrowotnych. Szczegóły znajdziecie w poniższej galerii:
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?