Osteoporoza: odpowiednia dieta

Milena Kochanowska
dr Jolanta Nalewaj, dietetyk
dr Jolanta Nalewaj, dietetyk
Jak powinna wyglądać dieta osoby, u której wykryto początki osteoporozy wyjaśnia Jolanta Nalewaj, dietetyczka

Mam dopiero 52 lata, ale zrobiłam sobie badania na gęstość kości i wynik wykazał początki osteoporozy. Jem dużo ryb i warzyw. Co jeszcze powinnam włączyć teraz do mojej diety?

Osteoporoza jest chorobą spowodowaną ubytkiem gęstości kości, co w konsekwencji może prowadzić do złamań i trudności w rehabilitacji. Przyczyną jest spadek ilości hormonów, wapnia i witaminy D w organizmie lub za mała ich podaż.

Ryby zaleca się w diecie, bo posiadają one nienasycone kwasy tłuszczowe, które są potrzebne do przemian hormonalnych i do rozpuszczania witamin A, D, E, K. Powinno się je jeść, co najmniej cztery razy w tygodniu pod różną postacią np. w sałatkach, pieczone, gotowane lub w galarecie. Najlepsze są szprotki, bo jemy je z całym szkieletem, a tam jest najwięcej wapnia.
Dużą ilość tego pierwiastka można znaleźć również w nabiale: serach, jogurtach, kefirach.

Ważną rolę w walce z osteoporozą pełni witamina D, która jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia. Witamina ta w naturze występuje w rybach, wątrobie, mleku, serach, jajkach, grzybach, drożdżach, sardynkach, a także dostarczana jest przez słońce. Należy więc pamiętać o spacerach, bo już kilkanaście minut na słońcu uzupełnia zapotrzebowanie na witaminę D.

Planując posiłki należy zwrócić uwagę na to, że nie ze wszystkich produktów wapń wchłania się do organizmu w tej samej ilości. Wiele warzyw i produktów zbożowych jest bogatych w ten makropierwiastek, ale zawierają one też kwasy fitynowe i błonnik, który utrudnia wchłaniania wapnia w przewodzie pokarmowym. Ser żółty, topiony i pleśniowy jest także bogaty w wapń, ale zawarty w nich w dużej ilości fosfor może hamować wchłanianie tego cennego składnika.

Najlepiej wchłanialny wapń znajduje się w produktach mlecznych, dostępne są także produkty mleczne wzbogacane wapniem. W profilaktyce osteoporozy należy także uaktywnić się fizycznie - oczywiście dostosowując ćwiczenia do naszych chęci i możliwości.

Zarówno nadmiar, jak i niedobór masy ciała działa niekorzystnie w rokowaniu osteoporozy, trzeba to również wziąć pod uwagę planując jadłospis.

Jeśli nawet nie wykryto u nas osteoporozy, a zbliżamy się do pięćdziesiątki, profilaktycznie powinniśmy zmienić swój jadłospis i tryb życia.

STRONA GŁÓWNA GŁOSU WIELKOPOLSKIEGO

Najnowsze informacje z Wielkopolski wprost na Twoją skrzynkę - zapisz się do newslettera

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie