Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

ZAKAŻONE UDKA W ŻABCE

Też we wrześniu 2020 GIS ostrzegł przed mrożonymi pałkami kurczaka w opakowaniach po 600 g – ze względu na bakterię Salmonella enteritidis. Najpierw, w wyniku działań władz Włoch, wykryto bakterie Salmonella enteritidis, Salmonella newport i Salmonella virchow w 3 partiach filetów z kurczaka w marynacie. Nasza Inspekcja Weterynaryjna ustaliła, że wspomniane na początku udka pozyskano z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie Włoch, i poddano mrożeniu w zakładzie obiorcy mięsa. Obróbka cieplna minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do salmonellozy. Pałki zamrożono 6 maja, data przydatności – 2 listopada 2020. Producent – Janex, zakład rozbioru w Warszawie – uznał na swojej stronie partię za niezdatną do spożycia i powiadomił odbiorcę o konieczności wycofania towaru. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy