Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ostrzeżenie GIS z 16.06: Wykrycie bakterii Salmonella z gr. C1 w partii sezamu łuskanego

Redakcja online
Redakcja online
Wykrycie bakterii Salmonella z gr. C1 w partii sezamu łuskanego
Wykrycie bakterii Salmonella z gr. C1 w partii sezamu łuskanego Główny Inspektorat Sanitarny
Uwaga, w środę, 16.06 GIS wydało nowe ostrzeżenie - Wykrycie bakterii Salmonella z gr. C1 w partii sezamu łuskanego. Aby chronić siebie i bliskich, przeczytaj je dokładnie. Pamiętaj, że ostrzeżenia GIS dotyczą zawsze określonych produktów lub ich partii, dlatego zwróć uwagę na te informacje.

Ostrzeżenie GIS 16.06

W próbce sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Nazwa produktu – Sezam łuskany HELIO, 200 g

  • Numer partii: 65112

  • Data minimalnej trwałości: 09.2022
    Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
    Kraj pochodzenia - Nigeria
    Po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella firma Helio S.A. bezzwłocznie podjęła decyzje o wycofaniu wskazanej partii produktu o czym poinformowała swoich odbiorców.
    Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
    Firma Helio S.A. dokłada wszelkich starań aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży.
    Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.

To powinno Cię zainteresować

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie bakterii Salmonella z gr. C1 w partii sezamu łuskanego

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ostrzeżenie GIS z 16.06: Wykrycie bakterii Salmonella z gr. C1 w partii sezamu łuskanego - Portal i.pl

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski