Cebula od dawna znana jest jako ważny składnik w kuchni ale także w medycynie. Już nasze prababcie korzystały z jej zalet i dobroczynnych właściwości.
Cebula to z pewnością jedno z najbardziej charakterystycznych warzyw, którą cechuje ostry smak i zapach.
Podczas krojenia cebuli uwalnia się kwas siarkowy, który to powoduje podrażnienie naszych oczu i w konsekwencji potok łez.
Cebula to prawdziwa bomba wartości odżywczych. W swoim składzie zawiera cenne witaminy, minerały oraz błonnik. Co więcej, jest niskokaloryczna.
Cebula jest bogatym źródłem antyutleniaczy, witaminy A i witamin z grupy B, C, E, K, PP, żelaza, fosforu, wapnia, krzemu, magnezu, cynku, selenu.
Właściwości lecznicze cebuli wiążą się z zawartością wielu dobroczynnych składników, w tym przeciwutleniaczy (antyoksydantów) i związków siarki.
Oto dlaczego powinniśmy jeść cebulę - lista
W poniższej galerii sprawdźcie kto powinien jeść cebulę i dlaczego:
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?