Chyba każdy w naszym kraju zna ogórki kiszone. Lubiany dodatek do sałatek, składnik zupy czy dodatek do obiadu znajduje się na talerzach w wielu polskich domach. Wraz z modą na zdrowe jedzenie ogórki kiszone trafiły wysoko na listę produktów, które warto jeść. Mają bardzo wiele zalet. Zobaczcie, dlaczego warto je włączyć do diety.
Minusem kiszonych ogórków jest duża zawartość soli. Osoby z nadciśnieniem oraz te, będące na diecie niskosodowej, nie powinny więc spożywać ich w dużych ilościach.
Pozytywne działanie na organizm mają zarówno same ogórki, jak i sok z ogórków kiszonych. Nie należy go jednak przyjmować w dużych ilościach ze względu na sporą zawartość soli.
Przeciwwskazaniem do jedzenia kiszonek są choroby nerek i wątroby, nadciśnienie, nietolerancja histaminy, niedoczynność tarczycy, a także kamica szczawianowo-wapniowa.
Takie są skutki jedzenia ogórków kiszonych. Są bardzo ważne w naszej diecie
Oczywiście najbardziej wartościowa wersja ogórków to ta którą zrobiliśmy sami w domu. Jeśli decydujemy się na zakup ogórków kiszonych warto zwrócić uwagę na skład. W poniższej galerii zobaczcie, dlaczego warto jeść ogórki kiszone. Mają bardzo wiele zalet.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?