Składniki:
- 1 kg mąki,
- 0,5 kostki margaryny,
- 1 kostka drożdży - 100g,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka całe,
- 3 żółtka,
- szczypta soli,
- 1 łyżka octu,
- powidła do nadziania,
- olej lub smalec do smażenia,
- cukier puder do lukrowania.
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, odrobinę soli oraz wlać 1 łyżkę octu. Drożdże rozmieszać z odrobiną cukru, mąki i mleka- pozostawić do wyrośnięcia. Mleko wlać do garnka, zagotować. Do gotującego mleka dodać cukier i margarynę, wymieszać. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka i żółtka.
Do jajek wlewamy gorące mleko z cukrem i tłuszczem, stale mieszając. Następnie masę i wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy aż będzie odchodziło od miski. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, porcjujemy je na ok. 40 szt. Układamy wykulane pączki na płótnie i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażymy na gorącym tłuszczu do zrumienienia. Usmażone pączki wykładamy na blachę (można wyłożyć ją ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu). Lekko przestudzonego pączka nadziewamy i smarujemy lukrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?