Panna Cotta z truskawkami [PRZEPIS]

k@s
Panna Cotta z truskawkami
Panna Cotta z truskawkami Waldemar Wylegalski
Przepisy Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w Hotelu Włoskim w Poznaniu

Składniki:

  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 250 ml pełnego mleka
  • 80 gramów cukru
  • owoce (do wyboru) truskawki, gruszki, borówki, karambola, mandarynka, banan, brzoskwinia, kiwi, wiśnie, pomarańcza, morele

Przygotowanie:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlać do miseczek i odstawić do wystudzenia. Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody.

Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Można też skropić syropem klonowym, posypać orzechami lub czekoladą.

Najnowsze informacje dot. koronawirusa

Wideo

Materiał oryginalny:

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Jedliśmy tam w ten weekend. Przyjechaliśmy pozwiedzać Poznań i zatrzymaliśmy się w Hotelu Włoski. Oczywiście nie mogliśmy ominąć Italii. Było pysznie. Wszystkim polecamy!!!

J
Jan

Chodzimy tam z żoną kilka razy w miesiącu. Kucharz to z pewnością wielki ekspert. Spędziliśmy kilka lat we Włoszech i możemy potwierdzić, że to zdecydowanie takie smaki.

A
Anka

Ach, kucharz tam musi być jakimś magikiem. Jadłam ten deser zaraz po ubóstwianym makaronie z ricottą. Wszystkim polecam Italię. Jeśli chcecie przypomnieć sobie pobyt we Włoszech, to jest to realne właśnie tam.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3