Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Panna Cotta z truskawkami [PRZEPIS]

KS
Panna Cotta z truskawkami
Panna Cotta z truskawkami Waldemar Wylegalski
Przepisy Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w Hotelu Włoskim w Poznaniu

Składniki:

  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 250 ml pełnego mleka
  • 80 gramów cukru
  • owoce (do wyboru) truskawki, gruszki, borówki, karambola, mandarynka, banan, brzoskwinia, kiwi, wiśnie, pomarańcza, morele

Przygotowanie:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlać do miseczek i odstawić do wystudzenia. Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody.

Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Można też skropić syropem klonowym, posypać orzechami lub czekoladą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski