Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem
Składniki:
- 6 sztuk zielonych papryk
- 1 cebula
- 400 g mięsa z szynki
- 200 g podgardla wędzonego
- 1/2 szklanki suchego pęczaku
- do smaku sól i pieprz
- suszone pomidory z czosnkiem i ziołami
- chili w młynku
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Pęczak gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Z papryki odcinamy czubki, usuwamy gniazda nasienne. Płuczemy. Mięso z szynki rozdrabniamy my za pomocą szatkownicy, przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojone podgardle, sypki pęczak, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi pomidorami i chili , dokładnie mieszamy.
Faszerujemy masą papryki, żaroodporne naczynie skrapiamy delikatnie olejem, układamy w nim paprykę, posypujemy chili z wierzchu, przykrywamy odciętymi czubkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni, zapiekamy 40 minut, a następnie na 10 minut dodajemy jeszcze termoobieg. Papryka powinna być miękka, a skórka powinna z niej łatwo odchodzić. Wyjmujemy papryki i podajemy na gorąco.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?