Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem

Jolanta Perz - Straga
Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem
Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem Jolanta Perz - Straga
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z papryką. Jego autorem jest Jolanta Perz - Straga.

Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem

Składniki:

  • 6 sztuk zielonych papryk
  • 1 cebula
  • 400 g mięsa z szynki
  • 200 g podgardla wędzonego
  • 1/2 szklanki suchego pęczaku
  • do smaku sól i pieprz
  • suszone pomidory z czosnkiem i ziołami
  • chili w młynku
  • olej rzepakowy

Wykonanie:
Pęczak gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Z papryki odcinamy czubki, usuwamy gniazda nasienne. Płuczemy. Mięso z szynki rozdrabniamy my za pomocą szatkownicy, przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojone podgardle, sypki pęczak, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi pomidorami i chili , dokładnie mieszamy.

Faszerujemy masą papryki, żaroodporne naczynie skrapiamy delikatnie olejem, układamy w nim paprykę, posypujemy chili z wierzchu, przykrywamy odciętymi czubkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni, zapiekamy 40 minut, a następnie na 10 minut dodajemy jeszcze termoobieg. Papryka powinna być miękka, a skórka powinna z niej łatwo odchodzić. Wyjmujemy papryki i podajemy na gorąco.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski