W skrócie
Papryka konserwowa należy do domowych przetworów, które z łatwością możemy zrobić sami. Wczesna jesień to najlepszy okres na przygotowanie takiej papryki, bo właśnie wtedy to warzywo jest ogólnodostępne i można je kupić w przystępnej cenie. Na dodatek domowe przetwory to doskonały sposób na uzupełnienie zapasów na zimę. Papryka konserwowa na pewno wzbogaci naszą spiżarnię i sprawi, że zyskamy wartościowy dodatek do potraw. Wystarczy kupić paprykę w różnych kolorach, przygotować kilka słoików i zrobić zalewę.
Zobacz także: Jak samemu zrobić ajvar?
Papryka konserwowa – sprawdzony przepis babci
Liczba porcji: 5 słoików po 500 ml
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Składniki główne:
- 2 kg papryki: zielonej, żółtej i czerwonej albo 2 kg papryki w jednym kolorze,
- 6 ząbków czosnku,
- 3 gałązki kopru,
- 9 ziaren ziela angielskiego,
- 9 ziaren pieprzu,
- 3 liście laurowe,
- 18 ziaren gorczycy.
Składniki zalewy:
- 1 l wody,
- 200 ml octu (10%, do zapraw, spirytusowego),
- 40 g soli,
- 150 g cukru.
Jak zrobić paprykę konserwową?
- Papryki umyj, przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne i ułóż w 5 słoikach.
- Do każdego słoika włóż gałązkę kopru, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, 2 ząbki czosnku i 6 nasion gorczycy.
Przygotowanie zalewy i rozlanie jej do słoików:
- Zagotuj 1 l wody z octem, solą i cukrem.
- Gorącą zalewą napełniaj słoiki, później je zamknij.
- Pasteryzuj słoiki – wstaw je do wysokiego garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać prawie do pokrywki) i gotuj je na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
Papryka konserwowa to idealny dodatek do obiadu i przekąsek
Jeśli nie macie pomysłu, co podać do drugiego dania w formie dodatku lub sałatki, to właśnie papryka w zalewie będzie idealnym pomysłem. Sami ją przygotujecie, więc będziecie wiedzieć, co serwujecie rodzinie lub gościom. Papryka konserwowa jest też świetnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, np. z tuńczykiem. Bardzo dobrze sprawdza się też jako przekąska podawana na talerzu sama lub obok marynowanych grzybków albo zimnych szynek. Sposobów wykorzystania papryki konserwowej jest naprawdę wiele, warto z nich korzystać.
Zobacz także inne jesienne dania ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?