Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Papryka z grilla faszerowana serem feta

Zofia Ruman
123rf
Prezentujemy przepis na paprykę z grilla. Jego autorem jest Zofia Ruman

Składniki:

  • 8-10 papryk czerwonych
  • 40 dag sera fety
  • 30 dag pomidorów
  • 1-2 cebuli
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Papryki umyj, osusz i przekrój na pół. Następnie dokładnie usuń pestki. Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kostkę. Cukinię umyj, ususz i również pokrój. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobniutko posiekaj. Czosnek wymieszaj z oliwą.

Połówki papryki posmaruj czosnkową oliwą. Do środka włóż plasterki obranej cebuli i posyp kawałkami fety. Na nich ułóż pokrojone w drobną kostkę pomidory i cukinię. Wierzch posyp drobno posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Na koniec całość skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Każdą połówkę papryki zawiń w folię aluminiową i ułóż na ruszcie. Piecz 20 minut. Zamiast sera fety można użyć innych rodzajów sera o wyrazistym smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski