Składniki:
- 8-10 papryk czerwonych
- 40 dag sera fety
- 30 dag pomidorów
- 1-2 cebuli
- 6 łyżek oliwy
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Papryki umyj, osusz i przekrój na pół. Następnie dokładnie usuń pestki. Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kostkę. Cukinię umyj, ususz i również pokrój. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobniutko posiekaj. Czosnek wymieszaj z oliwą.
Połówki papryki posmaruj czosnkową oliwą. Do środka włóż plasterki obranej cebuli i posyp kawałkami fety. Na nich ułóż pokrojone w drobną kostkę pomidory i cukinię. Wierzch posyp drobno posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Na koniec całość skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Każdą połówkę papryki zawiń w folię aluminiową i ułóż na ruszcie. Piecz 20 minut. Zamiast sera fety można użyć innych rodzajów sera o wyrazistym smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?