Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Paprykarz wieprzowy

Waldemar Kurowski
04.03.2013 wroclaw..restauracja pub piwiarnia warka ulica swidnicka menu lokal gulasz zupa gulaszowa..gazeta wroclawska..tomasz holod / polskapresse..
04.03.2013 wroclaw..restauracja pub piwiarnia warka ulica swidnicka menu lokal gulasz zupa gulaszowa..gazeta wroclawska..tomasz holod / polskapresse.. Fot. Tomasz HoâłOd / Polskapresse
Paprykarz wieprzowy podaję z kluskami kładzionymi i sezonowymi surówkami. Im bardziej lubimy ostre potrawy, tym więcej dajemy papryki. Jeśli wolimy łagodne dania korzystamy ze słodkiej papryki.

Składniki (na 4 osoby)

  • 50 dag okrawków mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 średnich cebul
  • 1 świeża papryka
  • 5 dag smalcu
  • pół szklanki śmietany
  • 3 dag koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz i papryka mielona do smaku

Przygotowanie

Umyte i oczyszczone okrawki mięsa obtaczam w mące, obrumieniam lekko na tłuszczu i solę, przekładam do rondla. Następnie dodaję obraną i umytą cebulę pokrojoną w piórka, wymieszaną z czerwoną zmieloną papryką i solą oraz umytą, oczyszczoną z ziaren i pokrojoną paprykę. Wlewam pozostały od smażenia tłuszcz, podlewam wodą i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy mięso miękkie, mieszam je ze śmietaną i koncentratem pomidorowym. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski