Pasty i hummusy to znakomite przekąski. Jak je przyrządzić? Zobacz przepisy!
Pasty serowe
Składniki na bazę pasty serowej: 250 g sera, 4 jajka ugotowane na twardo, 4-5 łyżek majonezu, 1 ząbek czosnku, sól
Przygotowanie bazy: ser i jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wycisnąć czosnek, dodać majonez i dobrze wymieszać. Solić ostrożnie, bo majonez i ser są słone. Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Będzie to nasza podstawa różnorodnych past.
Pasta z sezamem
Do bazy podstawowej dodajemy pastę tahini oraz uprażony lekko sezam. Nie dodajemy czosnku.
Pasta z makrelą
Do bazy podstawowej dodajemy 150 g wędzonej makreli. Wszystko razem blendujemy. Dodajemy uprażone pestki słonecznika.
Pasta z ziołami
Do bazy podstawowej dodajmy posiekane zioła: natka pietruszki, szczypior, koperek i wszystko razem blendujemy.
Pasta z pieczoną czerwoną papryką
Czerwoną paprykę pieczemy w piekarniku w 200 st. C. Po upieczeniu ściągamy skórkę z papryki. Drobno siekamy, dodajemy do pasty. Doprawiamy odrobiną czerwonej papryki w proszku. Wszystko razem mieszamy.
Smażona pasta serowa
Panierkę do kulek robimy z bułki tartej i sezamu. Kulki obtaczamy w panierce i smażymy w głębokim tłuszczu. Trzeba pamiętać przy tej metodzie przygotowania, że pastę należy wcześniej odrobinę mocniej doprawić. (www.dwor-korona.pl)