Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Paszteciki (gmina Miasteczko Krajeńskie)

red
Paszteciki (gmina Miasteczko Krajeńskie)
Paszteciki (gmina Miasteczko Krajeńskie) archiwum

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki,
1 kostka margaryny,
pół kostki drożdży,
1 śmietana szczecinecka (180 g.),
3 jajka (2 żółtka, 1 całe jajko),
szczypta soli.

Farsz:

  • pieczarki,
  • cebula,
  • przyprawy,
  • nasiona (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam).

Farsz można przygotować również według własnych upodobań - np. mięsny, szpinakowy, kapusta z grzybami.

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić w niej dołek i włożyć do niego posiekaną margarynę, rozkruszone drożdże, jajka oraz śmietanę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do wyrośnięcia.

Przygotować farsz (drobno posiekane pieczarki przesmażyć z cebulą i doprawić według uznania). Na rozwałkowane ciasto nałożyć farsz, zawinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem lub białkiem i posypać nasionami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza - do zrumienienia. Najlepiej, aby pieczenie odbywało się na silikonowej macie - unikniemy wówczas przywierania pasztecików do blachy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski