Składniki:
- 50 dkg przetłuszczonego boczku surowego
- 50 dkg indyka (najlepiej mięso z udźca)
- 50 dkg lekko przerośniętej tłuszczykiem karkówki
- 50 dkg mięsa od szynki
- 30 dkg wątróbki - najlepsza cielęca, ale może być każda (najmniej drobiowa)
- 3 jajka
- bułka czerstwa z dobrej piekarni (chodzi, żeby była naprawdę czerstwa, a nie wysuszona)
- szklanka mleka
- duża cebula
- ugotowane w rosole 2 marchewki
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, tymianek, jałowiec
Przygotowanie:
Wszystkie kawałki mięsa pokroić w kostkę i podsmażyć np. na gęsim smalcu. Mięso może być surowe w środku, chodzi o to, by nabrało koloru brązowego. Nie ma obaw, ponieważ będzie się jeszcze piekło. Należy uważać na wątrobę. Ją tylko lekko ściąć, szczególnie jeśli jest drobiowa, bo przy dłuższym smażeniu zrobi się gorzka.
Bułkę namoczyć w mleku i dodać odciśniętą do mięsa. Na patelni podsmażyć cebulę i ugotowaną wcześniej w rosole marchewkę. Całość dokładnie zmielić minimum dwa razy. Na koniec dodać przyprawy.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Uwaga, by nie przesadzić z gałką muszkatołową. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać odrobinę wywaru mięsnego (nie z kostki!). Wszystko wymieszać dokładnie razem z żółtkiem i ubitym białkiem, które nadaje puszystość. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Podawać ze słodkimi sosami, np. żurawina z chrzanem, czarna porzeczka z chrzanem, borówka. Samemu można zrobić taki sos: na dwie łyżki konfitury czy dżemu pół łyżeczki chrzanu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?