W trzeciej edycji konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego wzięło udział jedenastu wielkopolskich kucharzy, których zadaniem było przygotowanie dania głównego składającego się z trzech obowiązkowych składników: wieprzowiny złotnickiej (dowolny element), piwa oraz boczniaków. Areną kulinarnych zmagań był - jak co roku - Hotel HP Park w Poznaniu.
- Konkurs poświęcony jest pamięci wybitnego szefa kuchni Rafała Jelewskiego, który niemal całą swoją zawodową karierę związał z Hotelem HP Park w Poznaniu i w tym czasie osiągał wraz ze swoją załogą największe sukcesy. Tegoroczna edycja konkursu jest symbolicznym powrotem do źródeł, jednak w całkowicie nowej odsłonie - mówi Joanna Ochniak, organizator konkursu.
Uczestnicy konkursu:
- Marcin Trzciński - Enjoy Restaurant - Poznań
- Paweł Salamon - Smolarnia Hotel & Restaurant -Trzcianka
- Jakub Walczak Restauracja Bazar 1838 - Poznań
- Dariusz Przepiórka - Pałac Tłokinia
- Dawid Feist- Restauracja Cucina 88 -Poznań
- Piotr Ostrowski - Hotel Pałac w Pakoslawiu
- Jarosław Kin - Restauracja "U Rzeźników"- Poznań
- Maciej Świerzy - Restauracja Lumiere Baranowo
- Filip Pietrzyński - Restauracja Toga - Poznań
- Mateusz Trocha - Hotel Olsza - Przykona
- Maciej Winkler - Restauracja Rycerska - Poznań
Przewodniczącym jury był szef kuchni Blow Up Hall 5050 Tomasz Purol (Top Chef), który swoją karierę rozpoczynał w Hotelu HP Park. Razem z nim potrawy oceniali: Kurt Scheller, Iwona Niemczewska, Paweł Oszczyk, Marcin Szukaj, Paweł Kałuski i gość specjalny Piotr Kamieniczny. Pochodzący z Poznania kucharz, po ukończeniu szkół kulinarnych w Poznaniu, Francji i Anglii oraz
odbyciu staży w najlepszych restauracjach na świecie, w tym u boku mistrza Hestona Bluemnthala, dziś prowadzi kuchnię w pięciogwiazdkowym hotelu Al Maha Desert Resort & Spa na pustyni w Dubaju.
Główną nagrodę - tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016 i puchar uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania oraz nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski zdobył Paweł Salamon. - To było moje marzenie, żeby znaleźć się wśród najlepszych polskich kucharzy - cieszył się z narody kucharz, który jako ostatni wysłał konkursowe zgłoszenie. Zrobił to w ostatni dzień o godzinie... 23.59. Laureat pojedzie także na Olimpiadę Kulinarną do Erfurtu.
Drugie miejsce przypadło kucharzowi z restauracji Bazar 1838. Przyrządzona przez Jakuba Walczaka potrawa otrzymała tytuł "Najlepszy smak potrawy konkursowej". Zdobył także dwutygodniowy staż u Pawła Kamienicznego w Dubaju.
A Artur Dzierzbicki szefa kuchni piłkarskiej drużyny Lech Poznań zabierze go na mecz o Superpuchar 7 lipca walczyć będą o niego Lech Poznań i Legia Warszawa. Jakub Walczak wspólnie z Arturem Dzierzbickim przygotuje posiłek dla drużyny "Kolejorza".
Marcin Trzciński z Enjoy Restaurant zajął trzecie miejsce. Staże w kuchniach lokali gastronomicznych, w których szefują jurorzy konkursu zdobyli także Jarosław Kin, Filip Pietrzyński, Dariusz przepiórka, Piotr Ostrowski i Maciej Winkler. Ten ostatni trafi do kuchni aktualnego Top Chef'a czyli Tomasza Purola.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?