Paweł Salamon został Wielkopolskim Kucharzem Roku

    Paweł Salamon został Wielkopolskim Kucharzem Roku

    KS

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Trzecią edycje Wielkopolskiego Kucharza Roku wygrał Paweł Salamon ze Smolarnia Hotel & Restaurant z Trzcianki
    1/39
    przejdź do galerii

    Trzecią edycje Wielkopolskiego Kucharza Roku wygrał Paweł Salamon ze Smolarnia Hotel & Restaurant z Trzcianki ©Łukasz Gdak

    Trzecią edycję Wielkopolskiego Kucharza Roku wygrał Paweł Salamon ze Smolarnia Hotel & Restaurant z Trzcianki. Dwa pozostałe miejsca przypadły poznańskim kucharzom. Drugie miejsce zajął Jakub Walczak z restauracji Bazar 1838, a trzecie - Marcin Trzciński z Enjoy Restaurant.
    W trzeciej edycji konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego wzięło udział jedenastu wielkopolskich kucharzy, których zadaniem było przygotowanie dania głównego składającego się z trzech obowiązkowych składników: wieprzowiny złotnickiej (dowolny element), piwa oraz boczniaków. Areną kulinarnych zmagań był - jak co roku - Hotel HP Park w Poznaniu.

    - Konkurs poświęcony jest pamięci wybitnego szefa kuchni Rafała Jelewskiego, który niemal całą swoją zawodową karierę związał z Hotelem HP Park w Poznaniu i w tym czasie osiągał wraz ze swoją załogą największe sukcesy. Tegoroczna edycja konkursu jest symbolicznym powrotem do źródeł, jednak w całkowicie nowej odsłonie - mówi Joanna Ochniak, organizator konkursu.

    Uczestnicy konkursu:
    • Marcin Trzciński - Enjoy Restaurant - Poznań
    • Paweł Salamon - Smolarnia Hotel & Restaurant -Trzcianka
    • Jakub Walczak Restauracja Bazar 1838 - Poznań
    • Dariusz Przepiórka - Pałac Tłokinia
    • Dawid Feist- Restauracja Cucina 88 -Poznań
    • Piotr Ostrowski - Hotel Pałac w Pakoslawiu
    • Jarosław Kin - Restauracja "U Rzeźników"- Poznań
    • Maciej Świerzy - Restauracja Lumiere Baranowo
    • Filip Pietrzyński - Restauracja Toga - Poznań
    • Mateusz Trocha - Hotel Olsza - Przykona
    • Maciej Winkler - Restauracja Rycerska - Poznań


    Przewodniczącym jury był szef kuchni Blow Up Hall 5050 Tomasz Purol (Top Chef), który swoją karierę rozpoczynał w Hotelu HP Park. Razem z nim potrawy oceniali: Kurt Scheller, Iwona Niemczewska, Paweł Oszczyk, Marcin Szukaj, Paweł Kałuski i gość specjalny Piotr Kamieniczny. Pochodzący z Poznania kucharz, po ukończeniu szkół kulinarnych w Poznaniu, Francji i Anglii oraz
    odbyciu staży w najlepszych restauracjach na świecie, w tym u boku mistrza Hestona Bluemnthala, dziś prowadzi kuchnię w pięciogwiazdkowym hotelu Al Maha Desert Resort & Spa na pustyni w Dubaju.

    Główną nagrodę - tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016 i puchar uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania oraz nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski zdobył Paweł Salamon. - To było moje marzenie, żeby znaleźć się wśród najlepszych polskich kucharzy - cieszył się z narody kucharz, który jako ostatni wysłał konkursowe zgłoszenie. Zrobił to w ostatni dzień o godzinie... 23.59. Laureat pojedzie także na Olimpiadę Kulinarną do Erfurtu.

    Drugie miejsce przypadło kucharzowi z restauracji Bazar 1838. Przyrządzona przez Jakuba Walczaka potrawa otrzymała tytuł "Najlepszy smak potrawy konkursowej". Zdobył także dwutygodniowy staż u Pawła Kamienicznego w Dubaju.
    A Artur Dzierzbicki szefa kuchni piłkarskiej drużyny Lech Poznań zabierze go na mecz o Superpuchar 7 lipca walczyć będą o niego Lech Poznań i Legia Warszawa. Jakub Walczak wspólnie z Arturem Dzierzbickim przygotuje posiłek dla drużyny "Kolejorza".

    Marcin Trzciński z Enjoy Restaurant zajął trzecie miejsce. Staże w kuchniach lokali gastronomicznych, w których szefują jurorzy konkursu zdobyli także Jarosław Kin, Filip Pietrzyński, Dariusz przepiórka, Piotr Ostrowski i Maciej Winkler. Ten ostatni trafi do kuchni aktualnego Top Chef'a czyli Tomasza Purola.



    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo