Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Penne al tonno

Anastazja Bezduszna
malma
Włosi ponad wszystko cenią sobie dobrą kuchnię, ale również odpowiednie towarzystwo do biesiadowania. W ten sposób łączą ze sobą zamiłowanie do kulinariów, a także zacieśniają rodzinne więzi. Włosi są w tym względzie bardzo podobni do Polaków. My też lubimy usiąść przy stole w rodzinnym gronie i delektować się smacznymi potrawami. Jeśli chcielibyśmy wpasować się we włoski klimat, to makaron sprawdzi się w tej roli idealnie.

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • Pół puszki pomidorów pelati
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Na patelni na oliwie przesmażamy czosnek i cebulę posiekane w kostkę. Dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy pomidory i chwilę dusimy. Do sosu dodajemy gorący makaron i mieszamy. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski